Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Slibovali mu nemalou výhru v loterii

LIBERECKO - Kriminalisté prověřují podvodný e-mail, ve kterém sliboval neznámý pachatel muži výhru v loterii 2 500 000 amerických dolarů. Místo toho z něj podvodně vylákal téměř 250 tisíc korun. 

Mnozí z nás se každý den probírají několika pracovními i soukromými e-maily. Ale co když přijde e-mail o tom, že jste vyhráli v loterii?

Počátkem února letošního roku přišel muži z Liberecka na jeho e-mailovou adresu e-mail z jisté společnosti z Anglie, kde stálo napsáno, že byl náhodně vybrán při losování z 25.000.000 e-mailových adres a vyhrál částku 2 500 000 amerických dolarů. Tento e-mail mu přišel v českém jazyce. 

Mělo to ale jeden háček. Neznámý odesílatel však požadoval po muži částku téměř 1.800 EUR, aby si mohl ověřit jeho totožnost. Muž tedy částku odeslal na požadovaný účet. Tyto peníze měly být odeslány do Itálie jistému koordinátorovi, který měl totožnost ověřit. Další e-maily již chodily muži pouze v angličtině.  

Jakmile však muž tuto částku odeslal, přišel mu od neznámého pisatele další požadavek, tentokrát na částku 7.000 EUR na tzv. otevření účtu, s odůvodněním, že je muž cizinec. I tuto částku muž důvěřivě s vidinou pěkné výhry odeslal. Od neznámého pisatele obdržel i potvrzení o proběhlé platbě. 

Jako další záminku si neznámý pachatel vymyslel zaslání částky přes 5 tisíc amerických dolarů za přiřazení PIN kódu, který byl nutný k čerpání výhry ze zahraničního účtu. V tuto chvíli se to adresátovi zdálo celé podivné a obrátil se na Policii ČR. 
Přestože muž nikdy žádnou loterii nepodával, došlému e-mailu o výhře bohužel uvěřil.

Tento případ není jistě ojedinělý a bohužel  může být řada těch, kteří byli takto podvedeni a obdobné případy vůbec ani na Policii ČR neoznámili. 

  • Varujeme proto občany, aby v případě obdobných e-mailů v žádném případě na tyto nereagovali a neposílali nikam žádné finanční prostředky. V případě jakékoliv výhry rozhodně nestačí pouhá emailová komunikace. Takže kdykoli vám přijde emailovou poštou oznámení, že jste v loterii vyhráli jakoukoli částku, ať už menší či větší a někdo po vás bude požadovat jakoukoli platbu, můžete si být jisti, že jde o podvod. Jen tak vám někdo peníze nedá. 
  • Dalším faktem je, že pokud si nevsadíte, nemůžete také nic vyhrát. A pokud jste si přeci jen někde vsadili a přijde vám oznámení o výhře, v klidu si u provozovatele loterie jeho autenticitu ověřte. A pamatujte si, bude-li po vás někdo chtít jakékoli citlivé údaje po emailu nebo telefonu, tyto mu neposkytujte.
  • Zároveň nikdy neklikejte na odkazy od takto neznámých či pochybných odesílatelů.
  • Nikdy nikomu cizímu nesdělujte údaje o svém bankovním účtu, ba dokonce ani přátelům ne, požádají-li vás např. přes Facebook. I takto mohou přes Facebook vašich přátel vystupovat podvodníci.


7. 5. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem