Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Sliboval zúročení vkladů

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ - Muž z Náchodska je obviněn z podvodu... 

Kriminalisté Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zadrželi v úterý 26. 2. 2013 v  Praze ve spolupráci se zásahovou jednotkou 68letého podnikatele z Náchodska. Ještě tentýž den ho obvinili ze spáchání zločinu podvodu. Zároveň v Náchodě zadrželi jeho příbuzného 44letého muže pro podezření z podílnictví. Jeho roli v podvodném jednání stále prověřují.
 
Starší z mužů je podezřelý, že v uplynulých osmi letech podvodným způsobem vylákal ze zhruba 1.700 poškozených částku téměř 1 miliardu korun. Ve smlouvách se zavázal, že vklady vložené na jeho soukromý účet bude v 70 denních cyklech úročit 5 - 9%. Za rok měly být tedy jejich vklady zúročeny tedy až 45%. Vklady měly být, podle smlouvy, pojištěny u jedné ze zahraničních pojišťoven. Kromě toho, že obviněný muž nebyl oprávněn poskytovat produkty a služby, které podléhají dohledu České národní banky, věděl, že tyto závazky v žádném případě nemůže dlouhodobě plnit. Princip spočíval ve známém systému zvaném „letadlo“, který se dříve či později zastaví a na konci pyramidy stojí řada podvedených klientů.
 
Muž vystupoval ve vztahu ke klientům velmi solidně a věrohodně. Zpočátku skutečně úroky vyplácel podle domluvy, ovšem ne díky investování, ale díky dalším vkladatelům. Navenek tak vyvolával zdání, že peníze skutečně zúročuje a vkladatelé tak přibývali. Postupně nebyly výjimkou vklady v řádech desítek milionů korun. Ty na účtu podnikatele nechávaly tak zvaně ležet a očekávaly další a další úroky. A protože zpočátku vše skutečně takto fungovalo, fyzické i právnické osoby si mezi sebou předávaly informace o „zázračném a zaručeném“ způsobu, jak snadno zhodnotit finanční prostředky. Nikdo z podvedených ovšem netušil, že peníze, které jim jako úroky přicházely, jsou ve skutečnosti peníze dalších podvedených klientů.
 
Od začátku roku 2012 se začalo ozývat stále více klientů, kteří žádali vyplatit nejenom úroky, ale svůj celý původní vklad. Problémy s vyplácením začaly vrcholit na jaře roku 2012. Firma obviněného podnikatele tedy převedla svoje aktivity na jinou společnost a klientům oznámila, že k 31. 12. 2012 původní společnost svoje aktivity končí a že všichni budou k 31. 3. 2013 v plné výši vyplaceni. Obviněný muž si ale už musel být vědom, že ani on, ani jeho původní ani nová společnost žádné finanční prostředky nemají. O tom se přesvědčili i kriminalisté, kteří v průběhu vyšetřování tuto skutečnost jednoznačně zjistili. Pro účely trestního řízení zajistili jako výnos z trestné činnosti nemovitosti obviněného a jeho dvě motorová vozidla. Účty byly prázdné.
Výčet poškozených klientů nemusí být, podle našich informací, v tuto chvíli konečný.
 
Kriminalisté zaslali ve středu k rukám státního zástupce podnět na vzetí osmašedesátiletého podnikatele do vazby. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Zda bude obviněn i jeho příbuzný ukáže až další vyšetřování.     
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 28.2.2013, 9:00  
 
AKTUALIZACE       
Soudce Okresního soudu v Hradci Králové rozhodl o vzetí obviněného muže do vazby.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 28.2.2013, 12:00:                           

vytisknout  e-mailem