Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Slíbených 8 tisíc dolarů nepřišlo

OLOMOUC - Žena naletěla podvodníkovi a přišla o tisíce korun. 

V pondělí 26. února se na policisty obrátila osmašedesátiletá žena z Olomoucka s tím, že byla přes internet podvedena a okradena o 16 tisíc korun a málem přišla o dalších 200 tisíc korun.

Ženě v pondělí dopoledne zavolal neznámý muž a informoval ji, že má v zahraničí neaktivní krypto měnový účet, který je třeba ukončit. Navrhl proto ženě, že jí převede zůstatek ve výši 8 tisíc dolarů na její běžný účet. Oznamovatelka si vzpomněla, že v minulosti si nějaký bitcoinový účet založila. Souhlasila tedy s převodem peněz. Muž ženu instruoval, aby si do počítače stáhla program Supremo. Tvrdil jí, že se jedná o sociální síť pro komunikaci. Žena svolila a program si nainstalovala. Ovšem mimo chatování aplikace umožňuje i přenos souborů a jedná se o aplikaci pro vzdálenou správu počítače. Poté ji požádal, aby se přihlásila k bankovnímu účtu. Žena postupovala přesně podle instrukcí. Na monitoru se jí objevila informace o převodu částky 643 EUR. Mělo se jednat o postupné zasílání peněz na její účet a žena převod potvrdila. Po chvíli ji volal pracovník banky, že u jejího účtu zaevidoval podezřelou operaci a to žádost o půjčku na 200 tisíc korun, která zatím nebyla schválena a také karetní operaci na 643 EUR, která proběhla a není ji možné stornovat. Překvapená žena sdělila, že o žádnou půjčku nežádala, zavěsila a zašla do banky. Tam se dozvěděla, že byla skutečně podvedena a pachatel jí z účtu odčerpal nejen 16 tisíc korun, ale navíc jí chtěl zadlužit o dalších 200 tisíc korun. Naštěstí banka podezřelou půjčku neschválila. Pachateli hrozí za přečin podvod trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby. Nepřistupte na to, že se přihlásíte do internetového bankovnictví a umožníte neznámému volajícímu vzdálený přístup k Vašemu účtu.

por. Mgr. Libor Hejtman
27. února 2024

vytisknout  e-mailem