Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Slavnostní ukončení kampaně „Podpořme darování kostní dřeně“

Kostní dřeň darovalo v posledních letech již sedmnáct policistů. 

Dne 23. října 2014 se v Kongresovém centru České národní banky uskutečnil slavnostní koncert u příležitosti ukončení kampaně Policie České republiky „Podpořme darování kostní dřeně“.
 
Slavnostní koncert v podání Hudby Hradní stráže a Policie České republiky zahájili první náměstek policejního prezidenta plk. Mgr. Martin Vondrášek a patron projektu, který stál u jeho začátku, brig. gen. Mgr. Martin Červíček.
 
Cílem kampaně, která byla zahájena v březnu letošního roku, bylo získat nové dobrovolníky pro zápis do Českého národního registru dárců dřeně. Právě policisté a policistky ve věku do 35 let jsou tou nejvhodnější potenciální skupinou dárců dřeně pro pacienty s různými formami poruchy krvetvorby, zejména leukémií.
 
Kampaň „Podpořme darování kostní dřeně“ je postavena na tvářích a příbězích dárců z řad policistů a policistek, kteří našli tu odvahu a čas a nebáli se pomoci zachránit život jinému člověku. „Bylo naší snahou právě na jejich příkladu motivovat k zápisu do registru nebo alespoň přimět k zamyšlení co nejvíce našich mladých, zdravých a silných policistů a policistek,“ zhodnotil patron kampaně brig. gen. Mgr. Martin Červíček. Nemocným, kteří trpěli leukémií nebo jinými vážnými poruchami krvetvorby a jejichž poslední šancí na další život byla transplantace kostní dřeně, za posledních deset let pomohlo 17 policistů a policistek. Čtrnáct z nich převzalo z rukou plk. Mgr. Martina Vondráška a brig. gen. Mgr. Martina Červíčka zvláštní poděkování policejního prezidenta plk. Mgr. Bc. Tomáše Tuhého.
 
Příběhy oceněných dárců naleznete na stránkách kampaně. Kromě těchto tváří kampaně byli také oceněni další policisté, kteří přispěli k záchraně lidského života: kpt. Bc. David Hromádko z Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, prap. Šárka Kaiserová z Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, plk. Mgr. Lubomír Martinec a prap. Lukáš Velek, oba z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a pprap. David Pešta z Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy.
 
Za partnery projektu, bez kterých by nebylo možné kampaň zrealizovat, vystoupili Mgr. Daniel Pagáč, ředitel Českého národního registru dárců dřeně, doc. MUDr. Samuel Vokurka, Ph.D., předseda správní rady Nadace pro transplantace kostní dřeně a Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA, generální ředitel Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR. Všichni se shodovali v tom, že kampaň byla dobře připravena a dobře cílena, a proto byla velice efektivní a její vliv se bude ještě nějakou dobu projevovat.
 
Na podporu kampaně se ve čtrnácti krajských či lázeňských městech České republiky konaly koncerty Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Během nich své zkušenosti s darováním kostní dřeně předávali nejen naši policisté ale i odborníci z řad lékařů. Také díky nim byl celý průběh kampaně úspěšný. V rámci kampaně se zaregistrovalo do Českého národního registru dárců dřeně přes 1000 nových dobrovolníků nejen z řad policistů, ale i hasičů a další veřejnosti. Ředitel Českého národního registru dárců dřeně Mgr. Daniel Pagáč řekl: „Dopad kampaně je z našeho pohledu větší, odhadujeme až 1500 nových dobrovolníků. Od ledna do září letošního roku vstoupilo do registru již 4500 dobrovolníků, což je stejný počet jako za celý rok 2013. Velmi oceňujeme snahu policie podílet se na získávání dárců kostní dřeně do databáze registru, jehož prostřednictvím se uskutečňují nepříbuzenské transplantace co největšímu počtu nemocných.“
 
Slavnostním večerem provázel Petr Čimpera, moderátor Českého rozhlasu Plzeň, který se zároveň ujal moderace naprosté většiny koncertů po celé republice. Jeho zaujetí pro závažné téma, kterým transplantace kostní dřeně bezesporu je, bylo také významným faktorem pro úspěch kampaně. Tento přínos neunikl pozornosti vedení Policie České republiky, a proto byl Petr Čimpera za prosazování dobrého jména policie oceněn plaketou Policie České republiky.
 
Všem partnerům kampaně, nově registrovaným policistům a zaměstnancům a zejména dárcům kostní dřeně děkujeme!
 
Průběh celé kampaně naleznete zde.
 
kpt. Mgr. Bc. Zuzana Součková
por. Jan Chaloupka, DiS.
Policejní prezidium ČR
24. října 2014

vytisknout  e-mailem