Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Slavnostní předání nových defibrilátorů

KRAJ - Ředitel krajského ředitelství Policie ČR Středočeského kraje plk. Mgr. Jan Ptáček převzal symbolicky v pátek 21. března 2014 z rukou hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka tři defibrilátory. Ty budou přiděleny do hlídkových vozů Policie ČR ve středních Čechách. Auta, ve kterých budou defibrilátory umístěny, budou označeny speciální samolepkou.  

Defibrilátory si kromě Policie ČR  převzali i zástupci městských policií Slaný a Kralupy nad Vltavou, dobrovolní a profesionální hasiči.
 
Krajské ředitelství Police Středočeského kraje se již v roce 2010 zapojilo do celorepublikového projektu Dejte srdci šanci, které dále rozvinulo a za přispění Krajského úřadu Středočeského kraje a některých obcí Středočeského kraje, jej realizovalo pod názvem, Dejte srdci šanci - Středočeská šance. Cílem projektu je vytvoření tzv. bezpečných míst. To jsou místa, kde je v případě potřeby poskytnuta laická první pomoc při postižení člověka srdeční příhodou nebo jakoukoliv příhodou se selháním některé životní funkce (vědomí, dýchání, oběh) ještě před příjezdem záchranné služby právě pomocí  automatizovaného  externího defibrilátoru (AED).
 
„Defibrilátory jsou umístěny v rámci Krajského ředitelství policie Středočeského kraje na jednotlivých územních odborech. Sedmadvacet jich máme ve služebních vozidlech a pět je umístěno v budovách policie.“ sdělil plk. Mgr. Jan Ptáček.
 
V několika případech již byl přístroj policisty využit a zachránil lidský život. Ve spolupráci se Středočeskou záchrannou službou probíhá systematické proškolení všech policistů Středočeského kraje ze základů první pomoci a také vhodnosti použití defibrilátorů.
 
Externí defibrilátory jsou zkonstruovány tak, aby je mohl jednoduše použít každý, kdo zná základy první pomoci. Přístroje dávají uživatelům srozumitelné pokyny k provádění resuscitace. Cílem je umístit je hlavně tam, kde může častěji dojít ke kolapsovému stavu a kde je rychlá zdravotnická pomoc hůře dostupná. Nové komplety obsahují přístroj pro podporu včasné defibrilace, kyslíkový zdroj, rukavice a roušku.
 
„Podle odborníků s každou minutou zpožděné defibrilace klesá naděje na přežití pacienta přibližně o 7 až 10 procent,“ uvedl ředitel Martin Houdek, který se zúčastnil slavnostního předání. AED představují bezpečný a efektivní způsob léčby náhlé zástavy oběhu v terénu. Jejich využití umožňuje aplikaci defibrilačního výboje ještě před příjezdem výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby. Velkým přínosem AED jsou hlasité, jednoduché a srozumitelné pokyny k provádění resuscitace,“ popisuje použití přístroje ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.
 

 

Více informací naleznete na stránkách Krajského úřadu Středočeského kraje

 

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
24. března 2014

 

Odkazy do noveho okna

setkání na KU 1

setkání na KU 1 

Detailní náhled

setkání na KU 2

setkání na KU 2 

Detailní náhled

setkání na KU 3

setkání na KU 3 

Detailní náhled

setkání na KU 4

setkání na KU 4 

Detailní náhled

setkání na KU 5

setkání na KU 5 

Detailní náhled

setkání na KU 6

setkání na KU 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem