Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Slavnostní odhalení pamětní desky

Kutnohorsko – Válečný hrdina Bohuslav Kouba má pamětní desku. 

V sobotu 7. května 2022 byla na budově městského úřadu Radnická 178 slavnostně odkryta pamětní deska velitele paravýsadku Bioscop Bohuslava Kouby.

Bohuslav Kouba prodělal základní sabotážní kurz, parašutistický výcvik a kurz průmyslové sabotáže. Velel skupině parašutistů Bioscop a do akce byl nasazen v roce 1942. Při neúspěšném pokusu o vyzvednutí materiálu v místě doskoku došlo k přestřelce s českými četníky, kteří na příkaz Gestapa hlídali nalezenou vysílačku. Bohuslav Kouba byl zatčen a měl být předán Gestapu. Na kutnohorské četnické stanici požil jed a zemřel.

Odhalení pamětní desky se zúčastnili mimo jiné ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje brig. gen. JUDr. Václav Kučera, PhD., MBA, ředitelka Územního odboru Kutná Hora plk. JUDr. Blanka Matějů, velitel 21. Základny taktického letectva plk. gšt. Ing. Jaroslav Míka, velitel britského poradenského týmu ve Vyškově Paul Morris, policejní kaplan Jiří Ignác Laňka, ředitel Muzea Policie ČR plk. v. v. Mgr. Radek Galaš, potomci Bohuslava Kouby Martin a Petr Kouba a plk. v. v. JUDr. Michal Dlouhý, PhD., který je iniciátorem instalace Koubovy pamětní desky. Grafický návrh zpracoval Jiří D. Dostál. Město Kutná Hora pak instalaci a odhalení pamětní desky zaštítilo.

V Dačického domě pak následovala přednáška plukovníka Michala Dlouhého, která přiblížila okolnosti smrti kladenského rodáka Bohuslava Kouby (in memoriam několikrát povýšeného) na kutnohorské četnické stanici.

Pamětní deska - pozvánkaPamětní deska - pozvánka


O významné události napsali + Fotogalerie:

svoboda.info.cz

Kutnohorský deník

por. Mgr. Vendulka Marečková
oddělení tisku a prevence
10. května 2022

vytisknout  e-mailem