Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Slavnostní Den s Policií České republiky

KRAJ VYSOČINA: Na letišti byly k vidění akční ukázky policejních zákroků 

V úterý 17. června se konal na letišti Henčov u Jihlavy slavnostní Den s Policií České republiky. Na dopoledne byl pro návštěvníky připraven bohatý program složený z ukázek práce policistů a ostatních složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina. Této akci předcházel koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky, který se konal minulý týden v Jihlavě, a to na podporu kampaně Policie České republiky, která nese název “Podpořme darování kostní dřeně.“
 
„Den s Policií České republiky na Henčově je nejvýznamnější a největší prezentační akcí policejních složek v rámci našeho kraje. Návštěvníci měli možnost vidět více než dvouhodinový blok akčních a velice zajímavých ukázek zákroků, zásahů a výcviku, dále si v průběhu celého dopoledne mohli návštěvníci prohlédnout nejmodernější techniku, výzbroj a výstroj policistů, profesionálních hasičů, zdravotníků i vojáků,“ řekl k slavnostní akci plk. Mgr. Radek Malíř, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s tím, že Den s Policií České republiky na Henčově je výjimečná akce, která svým rozsahem a bohatým programem nabízí každému návštěvníkovi velmi zajímavý, poučný a neopakovatelný zážitek.
 
Návštěvníky přivítal na úvodu slavnostního Dne s Policií České republiky na henčovském letišti ředitel krajského ředitelství plk. Mgr. Radek Malíř a významný host náměstek hejtmana Kraje Vysočina Ing. Libor Joukl.
 
Na návštěvníky čekal v průběhu dopoledne bohatý program složený z ukázek, při kterém se postupně divákům představili zásahová jednotka, jízdní policie, pořádková jednotka a policejní psovodi. Společnou ukázku předvedli dopravní policisté společně s hasiči Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina a Zdravotnickou záchrannou službou Kraje Vysočina. Zajímavou ukázku si pro návštěvníky připravili také psovodi vojenské policie.
 
V průběhu celého dopoledne si mohli návštěvníci prohlédnout také statická stanoviště. S policejním vrtulníkem přiletěli do Jihlavy piloti Letecké služby Policie České republiky. Představit svou techniku, výzbroj a výstroj na letiště přijeli policejní pyrotechnici, policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i dálniční policie, kriminalističtí technici a policisté antikonfliktního týmu. Návštěvníci si mohli prohlédnout také stanoviště zdravotnické záchranné služby, hasičského záchranného sboru, Vyšší policejní školy MV Jihlava, Městské policie Jihlava, Armády České republiky, Velitelství Vojenské policie Tábor, Besip týmu a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra České republiky, pozvání na Henčov přijali také četníci Klubu vojenské historie v dobových uniformách.
 
Velmi atraktivní byl pro návštěvníky bitevní vrtulník Mi-24 Hind Armády České republiky, který na Henčov přiletěl z 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou.
 
Programovou část slavnostního dne odstartovala velmi akční ukázka Jednotky pro ochranu jaderné elektrárny Dukovany. Tito policisté zakročují proti nebezpečným pachatelům závažné trestné činnosti, u kterých je předpoklad, že jsou ozbrojeni. Jsou mezi nimi specialisté, jako je vyjednavač, pyrotechnik a odstřelovač. Služba policistů zásahové jednotky je velmi náročná, zákroky, na které jsou nasazováni, jsou nebezpečné a policisté tak musí být na nejvyšší profesionální úrovni.
V ukázce policisté předvedli zákrok proti nebezpečným pachatelům, kteří ujížděli před hlídkou a na policisty začali z pronásledovaného vozidla střílet. Policisté tak museli jednat velmi rychle. Před ujíždějící auto postavili zátaras, zákrok byl bleskový a pachatelé byli zadrženi.
 
V další ukázce profesionálních hasičů mohli návštěvníci vidět jak správně postupovat pokud vzplane olej. Skutečně efektní a odstrašující byla ukázka nesprávného postupu v této situaci, kdy se do hořícího oleje nalije voda a dojede k procesu připomínajícímu explozi.
 
Následovala ukázka policistů zásahové jednotky, kteří provedli zákrok proti nebezpečným pachatelům odmítajícím opustit vozidlo. Zásah musí být v těchto případech rychlý a perfektně provedený, pachatel nesmí mít žádnou příležitost k tomu, aby někoho zranil, zaútočil na policisty nebo zničil důležité stopy.
 
Společnou ukázku předvedly návštěvníkům všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci, hasiči a policisté zasahovali u simulované vážné dopravní nehody, kde se i ve skutečnosti setkávají nejčastěji. Hasiči vyprostili z automobilu zraněného řidiče, který zůstal po dopravní nehodě ve vozidle zaklíněn, zdravotníci mu poskytli okamžitou lékařskou pomoc a policisté provedli nezbytné šetření a součinnost.
 
Přímo v akci dále měli návštěvníci možnost vidět policisty pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Tito policisté jsou nasazování zejména při akcích, při kterých hrozí narušení veřejného pořádku velkého rozsahu, jako jsou např. riziková fotbalová a hokejová utkání, demonstrace, protestní akce a shromáždění, pomáhají ale také např. při pátracích akcích či živelných pohromách. Policisté předvedli ve dvou ukázkách různé provedení zákroků proti skupině osob, které se dopouštějí násilností a výtržností, v takových případech je nutné ze skupiny dostat osobu, která násilné jednání podněcuje. Oddělení hlavního agresora, který násilí ve skupině vyvolává a stupňuje, je v tomto případě velmi účinné a většinou vede ke zklidnění celé skupiny.
 
Dále diváci shlédli ukázku policejních psovodů ze Skupiny základních kynologických činností Jihlava, kteří předvedli ukázku výcviku se služebním psem. Služební pes se nasazuje například při pátrání po pachatelích, propátrávání a prohledávání určitých lokalit, při zadržení nebezpečných pachatelů, pátrání po pohřešovaných osobách. Pes musí okamžitě poslechnout a splnit povel psovoda.  
 
Skutečně úchvatnou podívanou si pro návštěvníky připravili policisté oddělení služební hipologie z Brna. Jízdní policie je nasazována především při konání sportovních a kulturních akcí, při demonstracích a shromážděních, při pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách. Dále pomáhají při propátrávání těžko přístupných lesních a horských terénů i při výkonu hlídkové služby například v chatových oblastech nebo rozsáhlých lesních terénech. Při ukázce se mohli návštěvníci podívat, jak probíhá cvičení policistů jízdní policie. Služební koně zvládli drezurní a skokovou přípravu, speciální policejní parkur a nácvik rušivých jevů. Jsou odolní proti nestandardnímu hluku a extrémním situacím.
 
Na závěr si ukázky připravili psovodi vojenské policie, jejichž pracoviště se zabývá výcvikem a praktickým nasazením speciálních psů vycvičených na vyhledávání drog, výbušnin a zbraní a dále lezecká skupina Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, která předvedla záchranu osob ve výšce a nad volnou hloubkou.
 
Návštěvníkům převážně z řad dětí mateřských, základních a středních škol se Den s Policií České republiky na henčovském letišti líbil a své nadšení dávali náležitě najevo. Kromě nevšedních a akčních ukázek se dověděli spoustu zajímavých a nových informací o činnosti policie i ostatních složek integrovaného záchranného systému.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
18. června 2014  
Odkazy do noveho okna

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

Den s PČR, letiště

Den s PČR, letiště 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem