Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Skutečnou reklamu od podvodné nerozeznáte

Strakonice – Podvodníci okradli další lidi o statisíce. VARUJTE OSTATNÍ!!! 

Pozor na nabídky možnosti investování do akcií známých prosperujících společností uveřejňovaných na sociálních sítích (Facebook, Instagram…). Jedná si o podvodné reklamy, na které již mnoho lidí naletělo a nechalo se podvodníky zmanipulovat. Reklama skutečná od podvodné se mnohdy těžko rozpozná. Proto nevěřte rychlému zbohatnutí a stůjte nohama na zemi.

Jedním z posledních případů je příběh ženy, kterou zaujala na Facebooku nabídka možnosti investování do akcií společnosti ČEZ, a.s., u které byla fotografie současného prezidenta. Zřejmě se jí nabídka zdála důvěryhodná, a tak potvrdila přiložený odkaz. Následně jí zavolala na telefon žena s nabídkou zaslání investiční smlouvy s uvedenou společností a číslem bankovního účtu pro investici s částkou 5 500 korun. Žena jí nabídla rozhovor s investičním poradcem, který přijala. Podvodník, takzvaný investiční poradce, použil všechny přesvědčovací taktiky, kterými si ženu získal na svoji stranu. Zmanipulovaná paní si s vidinou zisku v dalších investicích nechala podvodníka pomocí nainstalování aplikace AnyDesk připojit ke svému počítači a zřídila si účet na serveru binance.com. Tak jako mnoho ostatních mu sdělila údaje ke své platební kartě. Výsledkem bylo převedení necelých 400 tisíc korun z jejího bankovního účtu.

Strakoničtí policisté přijali za poslední den hned dva investiční podvody, při kterých poškození přišli o sta tisíce korun.

Naletět podvodníkům z online světa může každý. Sofistikovanost a kvalita útoků neustále stoupá. Podvodníci používají promyšlené přesvědčovací taktiky. Jejich hovory trvají hodiny, přesvědčují své oběti o výhodných investicích, poukazují na pravdivé údaje na internetu, zobrazují platformy s aktuálním kurzem pro investování, vedou hovory o současné situaci, umožňují zkušební výběr peněz, mluví o vysokém zisku, o výhodě okamžité investice, snaží se navázat přátelský kontakt a tak bychom mohli pokračovat. Policisté se snaží informovat veřejnost o přibývajících případech prostřednictvím sdělovacích prostředků a besed a varovat tak před internetovými podvodníky. 

por. Mgr. Jaromíra Nováková

14. června 2023

vytisknout  e-mailem