Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Skutečně „přátelská výpomoc“

LIBERECKO – Liberečtí kriminalisté obvinili třináct osob pro přečin úvěrového podvodu. 

Celkem v jedenácti případech se rozhodl „pomoci“ lidem ve svém okolí 47letý muž z Liberecka.  
Ke sjednání spotřebitelského úvěru nebo půjček vyžadují společnosti poskytující tyto služby mimo jiné také předložení dokladů o zaměstnání nebo výplatní pásky. Pro toho, kdo nepracuje a je ve finanční tísni, je velice složité spotřebitelské úvěry nebo krátkodobé půjčky vůbec získat.
A zřejmě právě na tyto osoby se zaměřil 47letý muž z Liberecka.
Od konce roku 2017 do počátku roku letošního nabídl v jedenácti případech osobám, z nichž některé byly právě ve finančních problémech, možnost získání úvěru. Ti, pro vidinu snadného zisku nebo možného vyřešení své tíživé finanční situace souhlasili i přesto, že si byli velice dobře vědomi toho, že nebudou schopni své závazky plnit. Liberečan pro tyto osoby obstaral falešné doklady o zaměstnání, zejména pak pracovní smlouvy a výplatní pásky.
Jakmile poskytovatelská společnost vyplatila žadatelům, kteří na základě fiktivních dokladů požádali o půjčky, požadovaný obnos, 47letý muž se o část, jako o provizi za své služby, u těchto osob přihlásil.
Celkem pochopitelně se muselo stát, že se společnost poskytující takovéto finanční prostředky brzy obrátí na policii s tím, že někteří z dlužníků neplní své závazky nebo i se samotným podezřením, že sjednané půjčky byly odsouhlaseny a vyplaceny na základě nepravdivých dokumentů. A tak se také stalo.
Během více jak jednoho roku si 47letý muž nechal jako provizi vyplatit přes 41tisíc korun, přičemž finanční společnosti vznikla škoda na vyplacených půjčkách za téměř 155tisíc korun.
V celém případu kriminalisté zjistili na jedenáct takovýchto dílčích skutků, ve kterých figuruje dalších dvanáct obviněných. Pro přečin úvěrového podvodu tak 47letému muži z Liberecka hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let, zatímco dalším dvanácti spoluobviněným pak hrozí pobyt ve vězení až na dva roky, a velmi pravděpodobně i doplacení zbytku vypůjčených peněz.

Prevence:

  • Nezaplétejte se do dluhových pastí tím, že budete řešit pokrytí dluhu dalším dluhem.
  • Využijte služeb daňových poradců, případně kontaktujte někoho finančně gramotného ve svém okolí.
  • Nepodlehněte svodům cizích osob, které vám nabízejí snadné řešení vaší bezútěšné finanční situace.
  • Pečlivě se seznamte nejen se smluvními podmínkami a závazky, které vyplývají z uzavřených smluv.
  • Bedlivě vybírejte finanční institut, který se produkty ve formě půjček a úvěrů zabývá. Na internetu je množství portálů, které jednotlivé subjekty nabízejících tyto produkty hodnotí a srovnávají.
  • Rozhodně se nepouštějte na scestí tím, že budete padělat nebo vytvářet lživé doklady potřebné pro získání takovýchto služeb.
  • Máte-li podezření o možném spáchání protiprávního jednání, obraťte se na kteroukoli součást policie ČR.

15. února 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem