Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Skupina pachatelů krádeží dopadena

Táborsko - Policisté objasnili sérii majetkové trestné činnosti. 

Táborským kriminalistům se ve spolupráci s policisty táborského obvodního oddělení podařilo rozkrýt a zadokumentovat rozsáhlou majetkovou trestnou činnost skupiny čtyř mladých mužů a jednoho mladistvého (17, 19, 20, 21 a 28 let), ke které docházelo od června letošního roku. Všichni z uvedené skupiny již měli s policisty a se zákonem co dočinění. Za své protiprávní jednání byli v minulosti pravomocně odsouzeni nebo potrestáni, avšak nadále v něm pokračovali. V uplynulých dnech byli všichni obviněni ze spáchání přečinu krádež.

Dnes již obvinění se zaměřovali především na krádeže v obchodech, obchodních domech a provozovnách. Do výčtu jejich trestné činnosti patří i vloupání do autobusu. Těchto činů se dopouštěli ve spolupachatelství nebo samostatně na území města Tábora. V rámci vyšetřování jim bylo zatím prokázáno 14 skutků se škodou za více než 360 tisíc korun. Kriminalisté na případu i nadále intenzivně pracují.

Osmadvacetiletému muži z uvedené skupiny bylo dokázáno mimo jiné i vloupání do firmy v Táboře v červnu 2022, kde odcizil jedno elektrické a jedno horské jízdní kolo, notebook a elektrickou baskytaru. Navíc mu bylo sděleno obvinění i ze spáchání přečinu výtržnictví, kterého se měl dopustit v jedné z prodejen elektroniky v Soběslavské ulici v Táboře v listopadu 2022, kde byl se svým jednadvacetiletým kumpánem, který odcizil mobilní telefon Samsung Galaxy Z Flip4. U východu je však zastavil občan, který si krádeže všiml a nebyl k tomu lhostejný. Starší z pachatelů jej napadl pěstí do obličeje, čímž mu způsobil zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření. Při incidentu došlo i k poškození dveří do prodejny. Díky všímavému občanovi a posléze i zaměstnancům obchodu byli oba zloději zadrženi a předáni policii.

Devatenáctiletý muž si vyslechl nejen obvinění z krádeží, ale i z přečinu ublížení na zdraví, neboť v červnu 2022 v Šafaříkově ulici v Táboře napadl dvěma údery pěstí do hlavy muže, kterému způsobil zranění, jež si vyžádalo lékařské ošetření v nemocnici a čtrnáctidenní neschopnost.

Na osmadvacetiletého i na devatenáctiletého muže podal policejní komisař státnímu zástupci podnět k podání návrhu na jejich vzetí do vazby, který soud v obou případech akceptoval. Je tak nad slunce jasnější, že minimálně letošní vánoční svátky stráví oba výtečníci za zamřížovanými okny vazební věznice. Ostatní obvinění jsou stíháni na svobodě.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

2. prosince 2022

vytisknout  e-mailem