Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Školení dopravních policistů

PROJEKT "Bezpečné poutání" je jednou z priorit pro letošní rok 

V souvislosti s prioritami v oblasti dopravy z pohledu Policie ČR pro rok 2011 stanovilo Policejní prezidium ČR jednu z priorit „Bezpečné poutání“. Ta si klade za cíl přispět ke snížení počtu usmrcených a zraněných při dopravních nehodách v důsledku špatného používání bezpečnostních pásů, opěrek hlavy a dětských autosedaček. Jedná se o ryze preventivní prioritu, kdy policisté budou poukazovat na špatné používání zádržných systémů.

V souvislosti s projektem „Bezpečné poutání“ se dne 25. února 2011 konalo pro dopravní policisty z Královéhradeckého kraje k této problematice školení. Na semináři, kterého se zúčastnilo celkem 33 policistů, se představila společnost ŠKODA AUTO a.s. Specialisté na výzkum dopravních nehod policisty seznámili s problematikou užívání bezpečnostních pásů, nastavování hlavových opěrek (výška), používání dětských autosedaček (umístění, typy, výška) a upevňování nákladu v osobních vozidlech (včetně nebezpečných předmětů).

Policisté si například vyslechli, jaké nebezpečí může číhat na toho, kdo si pod zapnutým bezpečnostním pásem nechá v kapse tužku, MP3 přehrávač nebo mobilní telefon. Školitelé se rovněž zaměřili na upozornění nebezpečí při přepravě věcí (ať již stavebního materiálu nebo nákupů) ve vozidlech typu combi, kde není zavazadlový prostor oddělen ochrannou mřížkou. Zajímavé bylo i upozornění na přepravu zvířat (konkrétně psů), kde zaznělo, že při 50km rychlosti se váha tohoto zvířete při nárazu násobí až desetinásobky. Zástupci společnosti se představili i s praktickými ukázkami, včetně ukázek "crashtestů" (více na:www.skodahrou.cz/)

Toto školení přispělo ke zvýšení odbornosti našich dopravních policistů, kteří tak mohou daleko kvalifikovaněji informovat řidiče a jejich spolujedoucí ve vozidle o možných nebezpečích.

více na: Rok 2010 v silničním provozu (zpravodajství PP ČR)
              Dopravní priority z pohledu Královéhradecké policie na rok 2011 (zpravodajství PČR Khk)
              www.skoda-auto.cz
              

por. Mgr. Lenka Burýšková
tiisková mluvčí Policie ČR KŘ Khk
25. února 2011
 

vytisknout  e-mailem