Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Skladování zbraní a munice

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací:  

I.
S ohledem na mediálně sledovaný převoz munice (dále také jen „munice“) ze skladů užívaných společností PYRO-TECHNOLOGY, a.s. v likvidaci, IČ: 262 33 754, v obci Bojkovice do obce Drhovice, okresu Tábor, prosím o sdělení následujících informací:
  1. Prosím o zaslání skenu, či kopie smlouvy na nemovité věci (tj. sklady, objekty) v obci Drhovice, na základě které jsou tyto nemovité věci využívány k uskladnění munice (zejména RPG-75).
           A pokud by to ze shora uvedené smlouvy nebylo zřejmé, tak žádám i o sdělení:
  • Které konkrétní nemovité věci (tj. sklady, objekty) jsou využívány v obci Drhovice
k uskladnění munice (zejména RPG-75).
  • Kdo je vlastníkem a uživatelem nemovitých věci (tj. skladů, objektů) v obci Drhovice, ve kterých je umístěna munice.
  • Jak vysoké je měsíční nájemné za užívání nemovitých věci (tj. skladů, objektů) v
obci Drhovice, ve kterých je umístěna munice.
  1. Sdělení, zda byla smlouva na nemovité věci (tj. sklady, objekty) v obci Drhovice, na základě které jsou tyto nemovité věci využívány k uskladnění munice (zejména RPG-75) uzavřena na základě výběrového (či zadávacího) řízení, nebo zda byla uzavřena bez výběrového (či zadávacího řízení).
  1. Sdělení, na jaký účel jsou dané nemovité věci (tj. sklady, objekty) v obci Drhovice,
ve kterých je umístěna munice, kolaudovány.
  1. Zda dané nemovité věci (tj. sklady, objekty) v obci Drhovice, ve kterých je umístěna munice, splňují všechny požadavky stanovené zák. č. 119/2002 Sb. k uskladnění zbraní a střeliva (zejména RPG-75, které jsou Policejním prezidiem považovány za zbraň kat. A).
  1. Která bezpečnostní či záchranná složka (např. Hasičský záchranný sbor) prováděla
             přepravu munice z Bojkovic do Drhovic.
      6. Jaké byly do dnešního dne náklady na přepravu munice z Bojkovic do Drhovic.
 
  • Zda při uskladnění munice v obci Drhovice hrozí možnost výbuchu munice, jak k tomu došlo dříve v areálu ve Vrběticích
 
II.
Dále Vás žádám o následující informace ve vztahu k nešťastné události ve Vrběticích, kde došlo v roce 2014 k výbuchu munice ve dvou skladech a kdy zbývající munice je nyní postupně převážena mimo Vrbětice.
  • Jaké byly do dnešního dne náklady České republiky na:
    • zabezpečení munice z Vrbětic
    • odvoz munice z Vrbětic
    • střežení munice z Vrbětic
    • uskladnění (již převezené) munice z Vrbětic v objektech, kam byla převezena
    • likvidaci nevybuchlé munice z Vrbětic.
  • Prosím o zaslání skenu, či kopie smlouvy na nemovité věci (tj. sklady, objekty), na základě které jsou tyto nemovité věci využívány k uskladnění munice z Vrbětic.
  • Sdělení, na jaký účel jsou dané nemovité věci (tj. sklady, objekty) kam je k uskladnění převážena munice z Vrbětic, kolaudovány.
  •  Zda dané nemovité věci (tj. sklady, objekty), kam je k uskladnění převážena munice z Vrbětic, splňují všechny požadavky stanovené zák. č. 119/2002 Sb. k uskladnění zbraní a střeliva.
 
Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:
I.
Ad 1.
  1. K uskladnění zbraní a střeliva uloženého předtím ve skladu v obci Bojkovice jsou využívány skladové prostory ve skladovém areálu na jižním okraji obce Drhovice na Táborsku (bývalý areál základny Armády České republiky).
  1. Skladový areál v obci Drhovice je provozován společností Explosive Service, a. s., IČ 485 88 261, se kterou Policie České republiky uzavřela rámcovou smlouvu o skladování zbraní a střeliva.  
  1. Vzhledem k tomu, že na základě výše uvedené rámcové smlouvy uzavřené mezi Policií České republiky a společností Explosive Service, a. s., Policie České republiky platí společnosti Explosive Service, a. s., za užívání pronajatých skladových prostorů paušální částku, nelze vyspecifikovat náklady na měsíční nájemné konkrétně za uložení zbraní a střeliva převezeného sem ze skladu v obci Bojkovice.        
Ad 2.
V daném případě Policie České republiky využila volné skladové objekty, které má k dispozici ve skladovém areálu v obci Drhovice na základě rámcové smlouvy uzavřené mezi ní a provozovatelem uvedeného areálu, tj. společností Explosive Service, a. s.  
Ad 3.
Policie České republiky provádí kontrolu zabezpečení zbraní a střeliva ve skladech na území České republiky podle zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 119/2002 Sb.“), a podle nařízení vlády č. 338/2002 Sb., o technických požadavcích pro zabezpečení přechovávaných zbraní nebo střeliva a o podmínkách skladování, přechovávání a zacházení s černým loveckým prachem, bezdýmným prachem a zápalkami, ve znění pozdějších předpisů. To znamená, že Policie České republiky kontroluje, zda zabezpečení zbraní a střeliva v předmětných skladových objektech odpovídá požadavkům stanoveným uvedenými právními předpisy. Tyto právní předpisy se nezabývají kolaudací skladových objektů, a Policie České republiky proto kolaudačním rozhodnutím ve vztahu ke skladovým objektům v obci Drhovice nedisponuje.
Ad 4.
Policie České republiky prověřila způsobilost skladových prostorů v obci Drhovice k uložení zbraní a střeliva uloženého předtím ve skladu v obci Bojkovice a dospěla k závěru, že skladové prostory v obci Drhovice odpovídají požadavkům stanoveným v této souvislosti zákonem č. 119/2002 Sb. 
Ad 5.
Přepravu zbraní a střeliva ze skladu v obci Bojkovice do skladu v obci Drhovice prováděl Hasičský záchranný sbor České republiky.
Ad 6.
Policii České republiky nevznikly v souvislosti s přepravou zbraní a střeliva ze skladu v obci Bojkovice do skladu v obci Drhovice žádné mimořádné náklady.
Ad 7.
Zbraně a střelivo jsou ve skladu v obci Drhovice uloženy způsobem vyhovujícím všem podmínkám stanoveným v této souvislosti zákonem č. 119/2002 Sb. Nebezpečí mimořádné události proto nehrozí.        
 
 
  
II.
Ad 1.
Policie České republiky nedisponuje informací o veškerých nákladech České republiky na zabezpečení a střežení zbraní a střeliva ve skladovém areálu v obci Vlachovice, část Vrbětice, na jejich odvoz a uskladnění a na likvidaci nevybuchlé munice v předmětném skladovém areálu a v jeho okolí, neboť na těchto činnostech se vedle Policie České republiky podílejí rovněž další složky integrovaného záchranného systému. Policie České republiky sleduje stav vlastních nákladů souvisejících s odstraňováním následků mimořádné události v obci Vlachovice, část Vrbětice, podle základních rozpočtových položek, tj. mzdových a souvisejících výdajů, ostatních běžných výdajů a výdajů programového financování. Do konce měsíce června 2015 představovaly celkové výdaje cca 35 000 000 Kč, z toho mzdové a související výdaje (přesčasy a pohotovosti, pojistné) cca 29 000 000 Kč, ostatní běžné výdaje (pohonné hmoty, materiál, služby, např. stravování) cca 3 500 000 Kč a výdaje programového financování (služební dopravní prostředky) 2 500 000 Kč.           
Ad 2.
Zbraně a střelivo ze skladových objektů v obci Vlachovice, část Vrbětice, jsou odváženy jednak do skladu v obci Květná na Svitavsku a jednak do dalších skladů majitelů tohoto zboží anebo skladů jejich zákazníků jak na území České republiky, tak mimo ně. Sklad v obci Květná byl postaven jako vojenský muniční sklad a je provozován Armádou České republiky. Skladové objekty užívané jednotlivými majiteli k uložení zbraní a střeliva původně uložených ve skladu v obci Vlachovice, část Vrbětice, jsou kontrolovány Policií České republiky podle zákona č. 119/2002 Sb., pokud se nacházejí na území České republiky. Policie České republiky nedisponuje žádnými smlouvami případně uzavřenými majiteli zbraní a munice původně uložených ve skladu v obci Vlachovice, část Vrbětice, s majiteli skladových objektů, kam byly tyto zbraně a střelivo odvezeny k uložení.
Ad 3.
Policie nedisponuje informacemi o kolaudačních rozhodnutích ve vztahu ke skladovým objektům, kam byl zbraně a střelivo původně uložené ve skladu v obci Vlachovice, část Vrbětice, odvezeny k uložení. (Viz odpovědi ad I/3 a ad II/2.)
Ad 4.
Vojenské muniční sklady, tedy ani sklad v obci Květná na Svitavsku, nejsou provozovány v režimu zákona č. 119/2002 Sb. Dosavadní kontroly provedené Policií České republiky ve skladových objektech užívaných jednotlivými majiteli k uložení zbraní a střeliva původně uložených ve skladu v obci Vlachovice, část Vrbětice, a nacházejících se na území České republiky, neshledaly nezpůsobilost dotčených skladových objektů k jejich využití k uvedenému účelu.
 
 
PhDr. Jiří Vokuš, 1. září 2015

vytisknout  e-mailem