Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Skialpinistka zemřela

Krkonoše si vyžádaly svou daň 

Na Druhý svátek vánoční určitě nezapomenou tři turisté, kteří navštívili naše nejvyšší hory. Dvě ženy a muž se vydali na skialpinistických lyžích z Výrovy boudy na Luční boudu po zimní cestě. Z dosud nezjištěných příčin se Na rozcestí pod kapličkou rozhodli, že odbočí z trasy a vědomě vstoupili do zakázaného směru k Červinkově Muldě, i přesto, že zde hrozil druhý stupeň lavinového nebezpečí. Při zdolávání traverzu došlo krátce po půl druhé odpoledne k uvolnění laviny, která je strhla do Svatopetrovského údolí.

Největší štěstí měla čtyřiatřicetiletá žena, kterou masa sněhu nezasáhla, a proto byla schopna okamžitě zavolat mobilním telefonem o pomoc. Po deseti minutách k neštěstí vyrazili členové Horské služby ze Špindlerova Mlýna. Po příchodu na místo se záchranářům z těžce přístupného místa podařilo vyprostit částečně zasypaného dvaatřicetiletého muže, který byl ihned převezen na vyšetření do lékařského zařízení.

Od této chvíle začal opravdový boj s časem, protože pod sněhem zůstala mladá skialpinistka. Na záchraně ženy pracovalo na šest desítek záchranářů z Vrchlabí, Strážného, Pece pod Sněžkou, Jánských Lázní a Černého Dolu. Velký kus práce odvedli čtyři lavinoví psi. Na místě asistovaly vrtulníky soukromé záchranné společnosti z Liberce, záchranné služby z Hradce Králové a letky Ministerstva vnitra z Prahy. V době záchrany ukazovala rtuť na teploměru – 13 stupňů Celsia. S přibývající tmou začala slábnout naděje, že se podaří ženu vyprostit ze spárů sněhu živou.

V půl páté večer, po třech hodinách intenzivní práce záchranáři nalezli v jeden a půl metrové hloubce šestatřicetiletou ženu, která byla okamžitě letecky transportována do jednoho z nemocničních zařízení v Hradci Králové. Na následky silného podchlazení však mladá turistka v nemocnici v nočních hodinách zemřela.

Policie České republiky žádá všechny návštěvníky Krkonoš, aby zbytečně neriskovali, dbali pokynů Horské služby a v žádném případě neopouštěli značené trasy a aby nevstupovali do míst lavinového nebezpečí. Bohužel v tomto případě se tento risk třem skialpinistům nevyplatil.

nprap. Jiří Prouza

vytisknout  e-mailem