Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

SIRENE působí v ČR pět let

Před pěti lety učinila Česká republika zásadní kroky, jejichž vyvrcholením byl vstup do schengenského prostoru a zrušení kontrol na jeho vnitřních hranicích. V souvislosti s tímto krokem jsme se připojili ke společné evropské pátrací databázi – Schengenskému informačnímu systému (SIS). Souběžně svou činnost zahájila česká centrála SIRENE. Toto pracoviště je organizační součástí úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR. Za pět let již můžeme hodnotit, co tyto změny v rámci mezinárodní policejní spolupráce přinesly.  

Za tuto dobu česká centrála, jejímž úkolem je především pátrání v zemích Evropské unie a v schengenském prostoru, provedla prostřednictvím součástí Policie ČR 38 759 zásahů na hledané osoby a věci. Z pohledu policie lze konstatovat, že připojení k SIS znamená průměrně jednou za hodinu úspěch policistů v mezinárodním pátrání ať už po osobách či věcech.
 
V České republice policisté díky těmto novým prostředkům zadrželi více než  1 a půl tisíce mezinárodně hledaných osob, v drtivé většině na základě evropského zatýkacího rozkazu. U dalších 12 tisíc hledaných osob zjistili a zahraničním orgánům předali jejich adresu pro účely trestního řízení. Za zmínku stojí, že prostřednictvím SIS byla nalezena více jak stovka v cizině pohřešovaných dětí. Vypátrat se podařilo 2 a půl tisíce vozidel a registračních značek, které byly odcizeny  za hranicemi ČR. Na těchto zásazích se podílely a podílejí všechny součásti policie, od obvodních oddělení  po celostátní útvary. SIS je totiž dostupný všem policistům, což je jedna z jeho zásadních výhod a předností.
 
Díky SIS a SIRENE se podstatně změnily také možnosti policejní spolupráce směrem z ČR do zahraničí, což se odrazilo v několikanásobném nárůstu úspěšnosti mezinárodního pátrání.  Zatímco ještě v roce 2006 bylo pro ČR v cizině vypátráno jen 35 uprchlých zločinců, nyní je to téměř devítinásobek. V loňském roce se jednalo o 309 hledaných osob, které se ukrývaly v cizině. Národní centrála SIRENE zajišťuje kromě vypátrání i předání osoby do České republiky
 
Některá pátrání nebyla před zahájením schengenské spolupráce a připojením do SIS vůbec možná. Nyní jsou denně řešeny případy mezinárodního pátrání, které významně přispívají k úspěšnosti trestního řízení, zejména vyšetřování závažných trestných činů, např. formou zjišťování pobytu svědků, lokalizace zájmových vozidel apod. Díky SIS se podařilo mimo jiné vypátrat více než tisíc v naší republice odcizených vozidel, která se tak mohla vrátit ke svým majitelům.
 
Součástí SIS a spolupráce SIRENE je i pátrání po odcizených dokladech, které tvoří největší podíl českých záznamů v SIS. Jedná se především o preventivní opatření proti případnému zneužití identity českých občanů v zahraničí. Za pět let bylo vypátráno v cizině přes 2 a půl tisíce takových českých dokladů. V České republice jich bylo pro ostatní státy vypátráno téměř 3 tisíce.
 
SIRENE ale nezajišťuje či nekoordinuje pouze mezinárodní pátrání prostřednictvím SIS. Plní rovněž úlohu ústředního místa pro přeshraniční operace, tj. akce, kdy čeští policisté v rámci plnění svých úkolů vstoupí na cizí území a pokračují tam v činnosti nebo kdy zahraniční policisté působí stejným způsobem na českém území. Množství těchto akcí samozřejmě se zrušením kontrol na hranicích prudce vzrostlo. Nyní je jich ročně okolo stovky. Využívání přeshraničních operací je velice důležité, neboť bez tohoto oprávnění by policejní orgány sousedících států nemohly efektivně konat v situacích, kdy pachatelé trestné činnosti zneužívají zcela volný pohyb osob a zboží v prostoru bez kontrol na státních hranicích.
 
SIS a SIRENE řeší i problematiku cizinců  třetích zemí, kteří mají zakázaný vstup do schengenského prostoru. ČR nyní prakticky nemá vnější hranici (zbyla pouze mezinárodní letiště s tzv. schengenským provozem), přesto se počty vypátraných a vyhoštěných cizinců pohybují ve stovkách.
 
Vedle plnění operativních úkolů pracoviště SIRENE, stejně jako Interpolu a Europolu,  reprezentují Policii ČR na půdě evropských institucí. Pravidelně a aktivně participuje na jednání pracovních skupin Rady Evropské   unie a výborů zaštítěných Evropskou komisí, podílí se na procesu hodnocení a posuzování připravenosti   jednotlivých členských států zvládat a řešit společné problémy, provádí řadu profesně zaměřenýchpřednáškových a vzdělávacích aktivit apod.
 
 
Za pět let se SIS a SIRENE staly standardní součástí policejní činnosti v České republice. O tom, že česká policie vstup do Schengenu zvládla a za krátkou dobu si vydobyla renomé, svědčí i výsledky hodnocení využívání SIS, kde ČR zastává dobrou pozici v porovnání s ostatními státy schengenského prostoru.
 

V Praze 12.9. 2012

vytisknout  e-mailem