Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Silvestrovská opatření

KRAJ: Nejen v Brně posílíme výkon služby. 

1.1. 2022

Mezi 6. hodinou večerní a 6. hodinou ranní řešili policisté celkem 190 událostí. Šest řidičů jelo pod vlivem alkoholu nebo drog (z toho jedna dopravní nehoda – níže). Řidič na Břeclavsku měl k pozitivnímu testu na alkohol i drogy ještě zákaz řízení. Cizinec na Blanensku pro změnu neměl ani řidičské oprávnění. V Boskovicích zase zaujal policejní hlídku svou jízdou cyklista (2 promile).
Kolem půlnoci se na tísňovou linku obrátila žena z Břeclavska. Její manžel, se kterým se rozvádí, jí měl vyhrožovat pomocí sms zpráv. Následně ji kontaktoval osobně a dokonce jí přiložil pistoli k hlavě. Policisté jej po několika desítkách minut vypátrali a zadrželi. Muž, který s nimi nechtěl spolupracovat, byl za použití donucovacích prostředků eskortován na obvodní oddělení a bude se zodpovídat z nebezpečného vyhrožování, i když vyšlo najevo, že šlo pouze o atrapu pistole.
Špatné místo na spaní si vybral muž na Hodonínsku. Prostřihl plot a vloupal se do karavanu. Majitel, který nás k incidentu přivolal, odhadl škodu na 20 tisíc korun. Případ prověřujeme pro přečiny porušování domovní svobody a poškození cizí věci.
Dosud neznámý pachatel odpálil na Jezuitském náměstí ve Znojmě pyrotechniku. Zranil u toho muže, který musel být ošetřen v nemocnici. Na jeho oblečení, telefonu, na kostele a přilehlé budově způsobil výbuch škodu ve výši 60 tisíc korun. 
Nad ránem jsme při zásahu u hořícího domu v Brně (měl být neobývaný, před rekonstrukcí)  objevili několik nezletilých dívek, naštěstí bez zranění. Ty našli policisté z oddělení hlídkové služby při tom, když kontrolovali hořící objekt právě z důvodu, zda se v něm někdo nenachází. Později vyšlo najevo, že trojice dívek je v pátrání kvůli útěku z výchovného ústavu. Čeká je tedy cesta zpět, jejich kamarádku jsme předali zákonným zástupcům v Brně.  
Nejkurióznějším hlášením bylo zřejmě oznámení o netopýrovi, který vlétl do kuchyně rodinného domu.  Malý savec naštěstí místnost zase sám opustil, takže se situace obešla bez zásahu. 
 

31.12.

Do půlnoci jsme řešili 75 událostí, což je o něco méně než před dvěma lety. 

22:00

Policisté řeší i incidenty, kterým předcházely spory o užití pyrotechniky. Na služebně tak skončil agresor pod vlivem alkoholu, který poškozeného při jednom vyhroceném sporu dokonce kousnul do ruky. Hned několik telefonátů od projíždějících řidičů přijali operační důstojníci na tísňové lince. Na D1 ve směru na Ostravu je vyděsil neosvětlený chodec. Hlídka dálničního oddělení z Chrlic muže bez domova nalezla a odvezla do bezpečí mimo těleso dálnice. Pozorný taxikář zase v brněnských Obřanech navedl policisty za vozidlem, které přejelo do protisměru a způsobilo drobnou dopravní nehodu. To, že řidič nezvládl řízení měl na svědomí alkohol, při dechové zkoušce s výsledkem 2,17 promile může počítat se stíháním za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. 

17:00

Jihomoravští policisté už řeší pět oznámení, kdy došlo k neshodám a napadením mezi partnery. Svou roli hrál tradičně alkohol. Staré křivdy podnítily také rvačku 6 mužů v Tišnově u autobusového nádraží. Vše zatím řešeno pouze v přestupkové rovině. 

30.12.   

Vzhledem k tomu, že se blíží závěr roku a s ním spojené silvestrovské oslavy, tak v pohotovosti budou jako každoročně i  jihomoravští policisté, kteří dohlédnou na bezpečnost a veřejný pořádek. Posílíme hlídky zejména na rizikových místech v centru města Brna a dalších větších městech kraje. Náměstí Svobody v Brně bude od zítřejších 23:00 uzavřeno pro veškerou dopravu i ze směrů od Rašínovy a Masarykovy ulice. Do opatření se zapojí také dopravní policisté, kteří si posvítí na podnapilé řidiče. Při odpalování zábavné pyrotechniky postupujte s nejvyšší opatrností a podle návodu, ať nedojde ke zbytečnému neštěstí. Bezpečný silvestr

mjr. Pavel Šváb, 30.12. 2021

vytisknout  e-mailem