Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Silvestrovská krádež

HRANICKO - Pachatelé statisícové škody byli odhaleni. 

Druhý lednový den jsme Vás informovali o případu vykradeného domu v malé obci na Hranicku, která se stala v průběhu silvestrovské noci. V době nepřítomnosti majitelů vnikl násilím, po vypáčení balkonových dveří, tehdy neznámý zloděj do rodinného domu. Po vloupání do objektu ukradl nalezené šperky, finanční hotovost, oděvy a elektroniku. To mu však bylo málo a z garáže odcizil ještě osobní vozidlo Fiat Bravo a motocykl značky Honda. Poškozeným byla na odcizení věcí způsobena předběžná škoda necelých 450 000 Kč a na poškození 18 000 Kč. O týden později se pachatel vrátil na místo činu a za pomoci již dříve odcizených klíčů, vnikl do vozidla Fiat Brava, které stálo na parkovišti před domem a odjel s ním neznámo kam. Majiteli v tomto případě způsobil další škodu ve výši 20 000 Kč.

Intenzivním šetřením a operativní činností se podařilo kriminalistům z Hranic vypátrat pachatele této trestné činnosti a zajistit část odcizených věcí. Na základě souhlasu státního zástupce byl 17. ledna v obci na Prostějovsku zadržen 38letý muž, který byl podezřelý z výše uvedeného jednání. V průběhu vyšetřování byly zajištěny některé z ukradených věcí a navíc bylo při domovní prohlídce zajištěno i zařízení sloužící k výrobě pervitinu. Kriminalisté dohledali a nalezli i obě osobní motorová vozidla včetně motorky, která se nacházela na různých místech jihomoravského kraje.
Podezřelý skončil v cele a následující den mu policejní komisař sdělil, že proti němu bylo zahájeno trestní stíhání a do té doby podezřelý si vyslechl obvinění ze čtyř trestných činů, a to krádež, porušování domovní svobody, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a maření výkonu úředního rozhodnutí, za které mu dle trestního zákoníku hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě. Uvedené trestné činnosti se nedopustil sám, ale ve spolupráci s 30letým mužem, který se v současné době nachází ve výkonu trestu odnětí svobody v Brně. I jemu bylo sděleno obvinění z výše uvedených trestných činů. V průběhu šetření bylo prokázáno, že se oba muži dopouštěli další trestné činnosti na území olomouckého a jihomoravského kraje.  

por. Mgr. Miluše Zajícová
28. ledna 2019 

vytisknout  e-mailem