Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Silvestr se blíží, pozor na petardy!

Jihočeský kraj – Policisté radí, jak na zábavní pyrotechniku. (Hlasová schránka 974 221 116) 

S blížícím se koncem roku roste v obchodech a u prodejních stánků zájem o nákup zábavní pyrotechniky. Policisté proto v těchto dnech upozorňují občany, aby při koupi těchto výrobků byli velmi opatrní a především, aby dbali všech bezpečnostních opatření při jejich používání.
 
Pyrotechnické výrobky upravují různé zákony a vyhlášky. Tyto výrobky se dělí na zábavní pyrotechniku, divadelní pyrotechniku a ostatní pyrotechnické výrobky. Právě zábavní pyrotechnika, kterou se rozumí pyrotechnické výrobky určené k zábavním účelům, zahrnuje čtyři kategorie:
 
a) kategorie 1 – jde o zábavní pyrotechniku, která představuje velmi malé nebezpečí a má zanedbatelnou úroveň hluku. Je určena pro použití na omezených plochách, včetně zábavní pyrotechniky určené k použití uvnitř obytných budov. Patří sem prskavky, kapsle do pistolí, malé tyčinky s barevnými plameny, malé rotující a létající předměty jako včelky, vosičky, čmeláci, ohnivá kolečka, malé fontánky, bouchací kuličky, bouchací provázky a vystřelovací konfety. Tyto výrobky smí být prodávány ve stánkovém prodeji.
 
Jsou prodejné osobám mladším 18 let, pokud to není v návodu k použití zakázáno.
 
b) kategorie 2 – do této kategorie patří zábavní pyrotechnika, která představuje malé nebezpečí a má nízkou úroveň hluku. Je určena pro venkovní použití na omezených plochách. Patří sem fontány, petardy, římské svíce.
 
Tyto výrobky jsou prodejné pouze osobám starším 18 let.
 
c) kategorie 3 – tato pyrotechnika představuje středně velké nebezpečí, je určená pro venkovní použití na otevřených prostranstvích. Sem patří například rakety, ohňopády, malé italské pumy, dělové rány.
 
Tyto předměty jsou prodejné osobám starším 21 let, které se musí prokázat průkazem odpalovače ohňostrojů.
 
Upozornění: Pyrotechnické předměty druhé a třetí třídy nesmí být použity v místnostech, dopravních prostředcích, v blízkosti kostelů, nemocnic, dětských zařízení, domovů důchodců, škol, ozdravoven a při sportovních akcích.
 
d) kategorie 4 – tyto výrobky představují velké nebezpečí a jsou určeny pouze pro osoby s odbornou způsobilostí. Zahrnují se sem např. kulové pumy, dělové rány ohňostroje, létavice. Jsou prodejné pouze osobám starším 21 let, které mají odbornou způsobilost odpalovače ohňostrojů. K jejich nákupu je třeba povolení Českého báňského úřadu.
 
 
Při nákupu zábavní pyrotechniky je nezbytné dodržovat tyto základní pokyny:
 
  • kontrolovat dobu použitelnosti, která je na jednotlivých výrobcích označena,
 
  • v žádném případě byste neměli nakupovat zboží po uplynutí doby životnosti,
 
 
  • výrobky, které jsou prodávány, musí být označené zkušební značkou nebo značkou shody „CE“,
 
  • nezbytné je, aby byla pyrotechnika zabalena v původním balení výrobce. Balení pak musí obsahovat návod k použití a také rady, jak likvidovat nevybuchlou pyrotechniku. Vše v českém jazyce. Kromě všech těchto údajů musí být na obalu uveden výrobce, dovozce nebo dodavatel a nesmí chybět označení kategorie nebo třídy nebezpečnosti.
    zábavní pyrotechnikazábavní pyrotechnika
 
 
Aby byly při nákupu a prodeji dodržovány všechny předepsané zákony a předpisy, jsou prováděny kontroly, na kterých se podílí pracovníci Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, Česká obchodní inspekce, ale také celní a živnostenské úřady a Policie České republiky.
 
Jak tedy předejít tomu, aby použití zábavní pyrotechniky nebylo nebezpečné?
 
1) Uživatel se musí VŽDY řídit pokyny od výrobce! Pyrotechniku by měl použít až ve chvíli, kdy má pročtený návod k jejímu použití. Každý výrobce má jiné pokyny, proto je nezbytné návod vždy řádně prostudovat.
 
2) Žádné pyrotechnické výrobky nepatří do rukou malým dětem. Zde apelujeme především na prodejce, aby byli zodpovědní a dětem tyto výrobky neprodávali.
 
3) Nikdy neházejte pyrotechniku po lidech nebo po zvířatech. Nepoužívejte ji ve shluku lidí či v blízkosti malých dětí nebo u stád zvířat.
 
4) Doporučujeme používat pyrotechniku vždy venku tak, aby v okruhu 15 metrů nebyly žádné další osoby.
 
 
A jedno upozornění na závěr. V případě, že Vám petarda či jiná pyrotechnika nevybuchne, v žádném případě ji nerozebírejte a nepokoušejte se ji znovu odpálit. Řiďte se vždy dle návodu k použití a likvidaci. Ve většině případů je ideální určitou dobu vyčkat a poté výrobek zalít vodou.
 
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
20. prosince 2012

 

vytisknout  e-mailem