Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vánoční svátky a Silvestr s linkou 158

KRAJ - Počty volání i kuriozity, s nimiž se policisté setkali při službě o vánočních svátcích a na Silvestra a rozhovor s vedoucí operačního střediska.  

Poslední den v roce - Silvestr - patří k velmi exponovaným, což vědí zejména policisté sloužící na Integrovaném operačním středisku, kteří přijímají hovory na lince tísňového volání 158. O letošním Silvestru bylo ve službě na operačním středisku, kterému velí žena - plukovnice Barbora Maralíková - osm policistů, v běžných dnech jich bývá o jednoho méně.
 
Počty volání na tísňovou linku 158, jak o vánočních svátcích, tak na Silvestra na nový rok, dokládají následující statistiky.
 
Počet volání na linku tísňového volání 158
2014
Celoroční průměr/1 den
24.12.2014
25.12.2014
26.12.2014
 
31.12.2014
1.1.2015
223
159
182
165
 
290 
 148
2013
Celoroční průměr/1 den
24.12.2013
25.12.2013
26.12.2013
 
31.12.2013
1.1.2014
230
142
142
164
 
331 
 152
Pozn.: Jedná se vždy o "OPERAČNÍ DEN" - tedy od 07:30 do 07:30 hodin následujícího dne
A jak hodnotí situaci vedoucí Integrovaného operačnícho střediska plk. Mgr. Barbora Maralíková?
"Většina oznámení na Štědrý den a ve svátky byla od podnapilých lidí, kteří se v opilosti hádali s okolím, případně docházelo k menším fyzickým napadením, rušení nočního klidu, ale nic neobvyklého se nestalo. Nápad byl ve srovnání s běžným průměrem obdobný, spíše nižší (viz tabulka)."
 
Když byste měla blíže charakterizovat složení protiprávního jednání, které bylo na linku 158 oznamováno, jak by to vypadalo?
plk. Mgr. Barbora Maralíkováplk. Mgr. Barbora Maralíková
"Pokud se jedná o vánoční svátky, řečeno procentuelně - nejvíce se jednalo o fyzická napadání, hádky v rodinách, rušení  nočního klidu (cca 30%), lidé  oznamovali také dopravní nehody nebo sdělovali informace ke špatné sjízdnosti silnic (cca 23%). Přijímali jsme také oznámení o krádežích či okradení. Tato oznámení tvořila asi 13% nápadu trestné činnosti. Přijímali jsme rovněž oznámení o pohřešování někoho blízkého. Vesměs se jednalo o obavu, že někdo nedorazil v danou dobu tam, kam měl. Vše se většinou do hodiny vyřešilo a vysvětlilo, klasické pátrací akce jsme po nikom vyhlašovat nemuseli.
 
Vánoce jsou vždycky klidnější, poněkud jiná je pak situace na Silvestra. Nejvíce oznámení - kolem 40% - se týkalo různých napadení, ať už fyzických či verbálních, a to jak v rodinách, tak na ulici, rušení nočního klidu. Bezmála dvacet procent oznámení se týkalo dopravy - hlášení nehod, předmětů na vozovce, špatné sjízdnosti, apod. Pak následovala oznámení o krádežích, jak v objektech (vloupáním) či okradení na osobě, ale například i odcizení vozu. A Silvestr přinesl rovněž oznámení o požárech. Ta tvořila zhruba 9% nápadu trestné činnosti. Kromě dvou větších požárů v kraji (byt v panelovém domě v Jablonci n/N a přístřešek s vozidlem v Liberci) se jednalo například o oznámení hořících popelnic, zahoření krabičky od pyrotechniky, apod."
 
A je nějaké oznámení, které Vás pobavilo, rozesmálo?
"Občas mně rozesměje oznámení, které nesplňuje podmínky tísňového volání, nedošlo k protiprávnímu jednání, ale někdo chce policisty na 158 pobavit . Například mě a mé kolegy pobavil volající s dosti netradičním vánočním přáním. Vánoční přání zde. Vše bereme od počátku vážně, ale po ověření situace se nám samozřejmě ulevilo," směje se Barbora Maralíková. Samozřejmě se nesmí jednat o opakované zneužití linky 158. Pak jsou takové perličky, kdy se policista přijímající hovor na lince 158 zeptá volajícího, odkud volá a dozví se, že z telefonu . . .Nás samozřejmě zajímá místo, odkud volá. Zajímavé, zejména z pohledu času, je oznámení o opilé ženě v Semilech. Na Silvestra, ve stavu značně podroušeném stavu, byla již krátce po jedné hodině odpoledne."
 
"Kolem půl čtvrté odpoledne jsme prostřednictvím Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje přijali oznámení o třech topících se osobách v přehradě. Po příjezdu hlídky na místo jsme zjistili, že se jedná o potápěče na silvestrovském ponoru."
 
A co Vás naopak potěšilo?
"Určitě mně potěší a překvapí, když nám někdo zavolá a poděkuje za naši práci, že jsme pomohli - zavolali jakoukoli pomoc, protože on sám si nevěděl rady. A nejedná se často ani o případy, kdy došlo k protiprávnímu jednání. Zároveň nám bylo doručeno i písemné poděkování. Těchto lidí si vážím, jelikož naše práce jim stála za vynaložení námahy - napsali dopis nebo zavolali a poděkovali. Je to příjemné, bezesporu. 
N
aše práce je zajímavá už svou náplní, kterou je v první řadě komunikace s lidmi - přináší různé situace, úsměvné i ty méně, zejména v případech oznámení závažné trestné činnosti či případů, kdy došlo k ohrožení života či zdraví osob."
 
A je například nějaké oznámení, a nemusí se vztahovat ani k vánočním svátkům či Silvestru, které Vás, ale i Vaše kolegy, stoprocentně pobaví?
"Samozřejmě, že máme takových telefonátů několik, ale - kočka nebo ovečka - nás pobaví vždycky. Každopádně mohou čtenáři posoudit sami. Nebudu dlouze popisovat, o co šlo, je lepší si hovor poslechnout. . . ."
 
 
 
Rozhovor s plk. Mgr. Barborou Maralíkovou, vedoucí Integrovaného operačního střediska KŘP Libereckého kraje, připravila vedoucí oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje mjr. Bc. Vlasta Suchánková.

2. 1. 2015
11.00 hodin
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem