Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Silvestr chtěli cizinci oslavit přeletem v balónu

ZLÍNSKO: Skončili na policejním oddělení.  

Poslední den loňského roku spatřili policisté, kteří pracovali v muničním areálu ve Vlachovicích-Vrběticích, nad tímto územím přeletět horkovzdušný balon. Rozjela se pátrací akce po posádce balonu, která skončila dohledáním všech jejích členů. Policisté je prověřují pro přestupek podle zákona o civilním letectví, za který hrozí pokuta ve výši 50 tisíc až jeden milion korun.

Operační důstojník informoval dopoledne poslední den loňského roku všechny hlídky v terénu o přeletu balonu v bezletovém prostoru nad muničními sklady. Policisté začali pátrat jak po trase balonu, tak po doprovodném vozidle. Byli úspěšní. Krátce po poledni zastavili ve Valašských Kloboukách vozidlo Mitsubishi s přívěsným vozíkem a šestičlennou posádkou. Cizinci ve věku od devětadvaceti do šestapadesáti let, členové leteckého klubu horkovzdušných balonů, vysvětlili policistům, že si chtěli udělat výlet balonem do České republiky ze sousedního státu. Přestože věděli o bezletové zóně nad Vrběticemi a chtěli se jí vyhnout, silný vítr jim nedovolil změnit směr letu balonu. Hledali tak alespoň vhodné místo k přistání. To se jim podařilo najít mezi obcemi Ublo a Lutonina, kam pro ně přijelo doprovodné vozidlo. Řidič auta i balonu se podrobili dechové zkoušce, která byla negativní.

Od dnešního dne začali pracovníci vojenských lesů a statků pod dohledem policejních pyrotechniků pracovat na stavbě nového oplocení kolem střeženého prostoru muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích. Doba výstavby záleží na mnoha vnějších faktorech, zejména na povětrnostních podmínkách, množství rozmetané munice v prostoru, kde se bude stavit a na jiných činitelích. Na stavbě oplocení a dozoru nad ní se budou podílet členové všech složek integrovaného záchranného systému, protože se stále jedná o prostor vysoce kontaminovaný rozmetanou municí po předloňských explozích. Je tedy nutné dbát na ochranu života a zdraví jak všech zúčastněných členů, tak obyvatel okolních obcí.

 

 

4. ledna 2016, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem