Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Silvestr 2019 a Nový rok 2020

KRAJ: AKTUALIZACE 7:00. 

1.1. 2020 7:00

 

  

Oslavy příchodu nového roku se dosud obešly bez závažných událostí. I tak evidujeme od půlnoci přes 129 oznámení (v součtu s večerem 214) na linku 158. Závažně vypadalo oznámení o zranění dítěte zábavnou pyrotechnikou (převržení "kompaktu" během odpalování), ke kterému došlo na Blanensku. Po prvotním šoku přihlížejících se naštěstí ukázalo, že jde jen o drobné poranění, které si podle dostupných informací nevyžádalo ani lékařské ošetření. Před jednou hodinou zastavila hlídka městské policie v Hustopečích řidiče motocyklu, který neměl registrační značku. Před jízdou se však posilnil alkoholem. Vzhledem k hodnotě přes 1,5 promile bude čelit podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Hodonínští policisté vyjížděli mimo jiné k ohlášenému napadení.  Na místě našli hned dva muže s obličejem od krve, ale také vozidlem poničené garáže. Nyní zjišťují, co se stalo a kdo vůz řídil. Brněnští policisté ve 4 hodiny ráno spěchali do jednoho z domů v centru, kde mělo dojít k pobodání. Na místě zjistili, že se měl do hrudníku bodnout dvaadvacetiletý cizinec, který se pohádal se svou partnerkou. Zranění však naštěstí nebylo vážné, byl schopen absolvovat dechovou zkoušku (více než 1 promile).

  

 

1.1. 2020 0:10

Během silvestrovského večera řešili policisté celkem 85 událostí, které nikterak nevybočovaly z běžného koloritu. Domácí neshody, drobné napadání na ulici, odpalování pyrotechniky na zaparkovaná auta... Ve většině případů hrál roli zkonzumovanmý alkohol. Asi nejintenzivnější oslavy zažívá tradičně náměstí Svobody v Brně, které bylo zhruba od 22:30 uzavřeno pro veškerou dopravu. Před tím policsté s hasiči a strážníky prošli a zkontrolovali stánky, zda v nich nezůstaly plynové lahve.

Vzhledem k tomu, že se blíží závěr roku a s ním spojené silvestrovské oslavy, tak v pohotovosti budou jako každoročně i  jihomoravští policisté, kteří dohlédnou na bezpečnost a veřejný pořádek. Posílíme hlídky pořádkové služby zejména na rizikových místech v centru města Brna a dalších větších městech kraje, v terénu budou i policisté s dlouhými zbraněmi. Náměstí Svobody v Brně bude od zítřejších 22:30 uzavřeno pro veškerou dopravu i ze směrů od Rašínovy a Masarykovy ulice. Do opatření se zapojí také dopravní policisté, kteří si posvítí na podnapilé řidiče. Při odpalování zábavné pyrotechniky postupujte s nejvyšší opatrností a podle návodu, ať nedojde ke zbytečnému neštěstí.

mjr. Pavel Šváb, 30.12. 2019

vytisknout  e-mailem