Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silniční provoz v letních prázdninách

Blížící se letní prázdniny přinášejí z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu mnohá specifika. 

Prázdninové dopravně bezpečnostní akce, zaměření činnosti dopravní policie, ale také preventivní aktivity v oblasti silničního provozu a představení 2. ročníku projektu „Řídím, piju nealko pivo“, to vše bylo tématem dnešní tiskové konference. Se zástupci médií se sešli, ředitel služby dopravní policie plk. Ing. Leoš Tržil, Ing. Karel Pánek z oddělení BESIP Ministerstva dopravy, společný projekt představili Ing. František Šámal a Ing. Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.
 
Bezpečnost silničního provozu je jednou z priorit policie pro nadcházející letní období. Plk. Tržil zhodnotil v úvodu dopravní nehodovost za období letních prázdnin v letech 2010 a 2011. Dále poukázal na nejčetnější a nejtragičtější příčiny dopravních nehod o prázdninách, zejména na rizika prázdninového provozu pro jednotlivé účastníky silničního provozu. Ve svém vystoupení shrnul základní doporučení, kterými by se měli řídit. Rovněž představil opatření policie související s obdobím letních prázdnin. Jedná se například o zvýšený silniční dohled dopravní policie v okolí škol v souvislosti s koncem školního roku, v dalších týdnech pak bude pozornost zaměřena na významné silniční tahy.
 
V roce 2011 došlo v prázdninovém provozu k 12 815 dopravním nehodám, při kterých zahynulo 138 osob, dalších 634 osob bylo zraněno těžce a 4 489 osob bylo zraněno lehce. Škoda se vyšplhala na více jak 800 mil. korun
 
S preventivními radami na cesty a připravovanými akcemi seznámil přítomné Ing. Karel Pánek. Zaměřil se zejména na správné používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček. Letní prázdniny jsou spojené především s vyšším pohybem nemotorizovaných účastníků, dětí i dospělých, kteří jsou na silnicích velmi zranitelní. Účastníci silničního provozu pohybující se na kole, bruslích nebo za pomoci jiného sportovního náčiní by měli důsledně používat ochranné prostředky, jako jsou přilby, chrániče, reflexní prvky. Samozřejmostí by měly být u dětí, život mohou ale zachránit i dospělému člověku.
 
Letní prázdninové období patří z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu mezi nejrizikovější (větší výskyt dětí, cestování na dovolenou), a proto by měli všichni účastníci, motorizovaní i nemotorizovaní, věnovat zvýšenou pozornost dodržování stanovených pravidel. Zapomínat by neměli na vzájemnou ohleduplnost a toleranci.
 
Na tiskové konferenci byl zahájen 2. ročník projektu „Řídím, piju nealko pivo“, viz tisková zpráva „Společně proti alkoholu“.
 
Prezentace z tiskové konference ke stažení níže.
 
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
27. června 2012

 

vytisknout  e-mailem