Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Silnici si řidiči pletou se závodní dráhou

KRAJ VYSOČINA: Policisté se zaměřili na dohled na silnici I/38 

Policisté z oddělení silničního dohledu odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se v uplynulých dnech zaměřili na dohled nad silničním provozem a chováním řidičů na frekventované silnici I/38. Z obcí, kterými prochází tato komunikace, se totiž stále častěji ozývají stížností obyvatel na neukázněné řidiče, kteří údajně často projíždějí obcemi nepřiměřenou rychlostí a ohrožují tak ostatní účastníky silničního provozu, především chodce.
 
Při kontrolách na této silnici v průběhu dvou dnů policisté zjistili tři vysoká překročení rychlosti. V sobotu 7. března policisté kontrolovali dodržování nejvyšší povolené rychlosti v obci Radostín. Řidič osobního vozidla Opel Vectra s českou registrační značkou projížděl obcí rychlostí 93 kilometrů v hodině. O dva dny později na stejné silnici, tentokrát v obci Kámen, policejní hlídka s radarem zaregistrovala rychle jedoucí osobní vozidlo Opel Astra s českou registrační značkou. Řidič projížděl po průtahu obcí rychlostí 113 kilometrů v hodině.
 
Tento řidič velmi výrazně překročil nejvyšší povolenou rychlost v obci, kde je instalovaný zpomalovací semafor. Vzhledem k tomu, že tak vysoké překročení nejvyšší povolené rychlosti nemohli policisté projednat na místě uložením blokové pokuty, ale bylo nutné přestupek oznámit do správního řízení, policisté sepsali s řidičem oznámení o přestupku. Ve správním řízení hrozí přestupcům pokuta od 5 000 do 10 000 korun a zákaz řízení na 6 až 12 měsíců. Kromě toho řidič přijde o pět bodů.
 
V pondělí 9. března krátce po čtrnácté hodině policejní hlídka zaregistrovala rychle jedoucí vozidlo v obci Hladov. Řidič osobního vozidla značky Mercedes Benz se zahraniční registrační značkou projížděl po silnici ve směru od Znojma na Jihlavu. Při průjezdu obcí Hladov výrazně překročil nejvyšší povolenou rychlost. Policejní radar řidič naměřil rychlost 101 kilometrů v hodině v místě, kde je povolená padesátka. Policisté u dvaatřicetiletého cizince – státního příslušníka Saudské Arábie - zkontrolovali doklady potřebné k řízení vozidla a u řidiče provedli také dechovou zkoušku s negativním výsledkem.
 
Vzhledem k tomu, že tak vysoké překročení nejvyšší povolené rychlosti nelze projednat na místě uložením blokové pokuty, ale je nutné přestupek oznámit do správního řízení, policisté sepsali s řidičem oznámení o přestupku. Jelikož se jednalo o cizince, který by se mohl projednání přestupku v České republice vyhýbat, policisté rozhodli o uložení kauce ve výši 5000 korun, kterou řidič na místě uhradil. 
 
Silnice I/38 patří v celém úseku procházejícím Krajem Vysočina z hlediska nehodovosti mezi rizikové komunikace, proto se na dohled nad silničním provozem a chováním všech účastníků silničního provozu na této komunikaci, budou policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zaměřovat i v dalším období v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcí.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
11. březen 2015

vytisknout  e-mailem