Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Silně opilý řidič havaroval

KRAJ VYSOČINA: O víkendu jsme šetřili 68 dopravních nehod 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřovali v průběhu uplynulého víkendu – tedy od pátku do neděle - celkem 68 dopravních nehod, při kterých byly čtyři osoby těžce zraněny a 14 dalších účastníků se zranilo lehce. V pěti případech policisté při šetření okolností dopravní nehody zjistili, že řidič je pod vlivem alkoholu.

Řidič osobního vozidla byl silně opilý a havaroval

Policisté integrovaného operačního střediska přijali v pátek 4. srpna odpoledne před šestnáctou hodinou oznámení o dopravní nehodě, ke které došlo na silnici III/0395 v katastru obce Cejle. Na místo vyjela nejbližší policejní hlídka. Policisté prvotním šetřením zjistili, že třiatřicetiletý řidič osobního automobilu Škoda Felicia Combi projížděl po silnici ve směru od Kostelce směrem na obec Cejle. Plně se nevěnoval řízení vozidla, kdy po průjezdu pravotočivé zatáčky najel na pravou krajnici, následně strhl řízení vlevo a dostal s vozidlem smyk. Poté vyjel vlevo mimo komunikaci, kde narazil do stromu. Od stromu se poté vozidlo odrazilo na pole. Řidič se při nehodě lehce zranil a musel být vozidlem zdravotnické záchranné služby převezen do nemocnice v Jihlavě, odkud byl po ošetření propuštěn.

Policisté provedli na místě nehody u řidiče dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem - 3,43 promile alkoholu v dechu. Při opakované dechové zkoušce byla naměřená hodnota ještě vyšší – 3,66 promile alkoholu v dechu. V jihlavské nemocnici se řidič podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Policisté řidiči zadrželi na místě řidičský průkaz a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny muži hrozí trest odnětí svobody v trvání až tří let.  Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda ve výši 15 000 korun.

Řidič autobusu přehlédl motocyklistu

V sobotu 5. srpna půl hodiny před polednem přijali policisté na integrovaném operačním středisku Krajského ředitelství policie kraje Vysočina oznámení o vážné dopravní nehodě, která se stala na křižovatce silnic I/38 a I/23 v katastru obce Markvartice – na Kasárenské křižovatce.  Na místo byly vyslány všechny složky integrovaného záchranného systému a nejbližší policejní hlídky. Policisté prvotním šetření na místě zjistili, že se zde střetl autobus s motocyklistou.

Pětašedesátiletý řidič přijížděl s autobusem značky Man po silnici  I/23 ve směru od Telče a chtěl pokračovat rovně na Třebíč. Z dosud nezjištěných příčin ale nerespektoval dopravní značku „stůj, dej přednost v jízdě“  a vjel do křižovatky v době, kdy po hlavní silnici I/38 ve směru jízdy od Želetavy na Jihlavu jel třiapadesátiletý motocyklista s motocyklem značky  Suzuki. Došlo ke střetu autobusu a motocyklu. Po nárazu byl motocykl odražen vpravo mimo komunikaci. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění motocyklisty, který musel být letecky transportován do Nemocnice Jihlava. Ke zranění řidiče autobusu při nehodě nedošlo. Dechová zkouška byla provedena na místě dopravní nehody u obou řidičů s negativním výsledkem. Autobus zůstal po nehodě nepojízdný a řidič si zajistil jeho odtah z místa a pro přepravované osoby náhradní dopravu.  Při dopravní nehodě došlo k hmotné škodě v celkové výši 180 000 korun. V autobuse v době nehody cestovalo dvanáct cestujících. Nikdo z nich nebyl zraněn. Policisté z dopravního inspektorátu Jihlava dopravní nehodu na místě zadokumentovali a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

7. srpen 2017

vytisknout  e-mailem