Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Silné mrazy přerušily práce ve Vrběticích

ZLÍNSKO: Pokračovat budeme až za příznivějších klimatických podmínek. 

Nepříznivé počasí, především silné mrazy, které v posledních dnech zasáhly i Zlínský kraj, si vyžádaly přerušení prací ve Vrběticích na nezbytně nutnou dobu. V ohledání druhého epicentra exploze budeme pokračovat, až budou klimatické podmínky příznivější.

V posledních dnech se průměrná teplota v epicentru exploze v muničním areálu ve Vlachovicích – Vrběticích pohybovala kolem – 15 °C, což znemožňovalo práci pyrotechniků při ohledání místa činu, jelikož zemina a trosky jsou promrzlé několik desítek centimetrů a nelze od nich bez zvýšeného rizika oddělovat munici a její komponenty. 

Z důvodu zvyšující se rizikovosti prováděných prací v muničním areálu rozhodl velitel zásahu od 19. února dočasně práce přerušit. Přerušeny tak jsou jak činnosti v epicentru, tak i plošný pyrotechnický sběr a hloubkový pyrotechnický průzkum. Střežení areálu nadále probíhá.

Složky integrovaného záchranného systému tento čas využívají k provádění nezbytných revizí, oprav a k údržbě techniky, která je v průběhu prací vysoce zatěžována. Jeden pyrotechnik se denně věnuje kontrole stavu epicentra a souvisejících ploch, při níž zjišťuje venkovní teplotu, množství sněhu a stav půdy. Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám se opozdí i nasazení čtyř armádních pyrotechniků a čtyř ženistů Armády České republiky, kteří měli v areálu pracovat od začátku března.

2. března 2018, mjr. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem