Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Šílený víkend na silnicích

ZLÍNSKO: Alkohol a drogy jak za Květinové revoluce. 

Policisté ve Zlínském kraji stále neúspěšně bojují s řidiči, kteří usedají za volant pod vlivem alkoholu. Začátek prázdnin nebyl výjimkou. Naopak. Jakoby teplé počasí k ničemu jinému nelákalo.
Kolik lidí jelo ve skutečnosti pod vlivem alkoholu, těžko říct. My jsme jich v okrese Zlín zastavili patnáct. Mnozí na svou jízdu do konce života nezapomenou.
Například dva mladí motorkáři (16 a 19 let), kteří prosti od řidičského oprávnění vezli své kamarádky 14 a 17) na motorkách. Ani jeden ze čtyř cestujících neměl ochrannou přílbu, pánové neměli sjednáno pojištění a navíc oba byli pod vlivem alkoholu (1,37 a 1,17 promile). Střetli se náhodou na silnici mezi Želechovicemi a Provodovem. Mladší z nich byl podle všeho viníkem. Přejel do protisměru a tam narazil do motorky zn. Suzuki. Oběma mužům hrozí trest za ohrožení pod vlivem návykové látky. Mladšímu z nich navíc trestní stíhání za těžkou újmu na zdraví.
Trapně se předváděl také sedmadvacetiletý muž z Valašských Klobouk, který v noci z pátku na sobotu chtěl na čtyřkolce vyjet hromadu kamení na parkovišti. Jeho odhad odpovídal výsledku dechové zkoušky: 1,93 promile. Čtyřkolka se převrátila a těžké zranění utrpěl řidič i jeho spolujezdkyně. Muže podezříváme z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
Od nedělní půlnoci pátráme po řidiči osobního auta AUDI A4. Auto řídil tak, že skončilo na střeše v Napajedlech na ulici Kvítková. Na místě zůstali jen tři opilí lidé ve věku 17 – 21 let, kteří o sobě svorně tvrdili, že jsou spolujezdci a skutečný řidič ujel. Spolujezdci nadýchali 2,09, 1,24 a 0,28 promile. Člověka, kterého označili za řidiče, jsme našli v místě jeho trvalého bydliště střízlivého. Případ ale i nadále prověřujeme. Naštěstí při této nehod nikdo neutrpěl zranění.
V sobotu dopoledne se lehce zranil cyklista. Šestadvacetiletý muž jel v obci Lípa ve směru od Slušovic. Vyjel z cesty a havaroval do příkopu. Tvrdil, že se lekl dodávky, která projela kolem něj. Policisté se zase lekli výsledku jeho dechové zkoušky: 2,19.
Trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky se ve Zlínském kraji dopustili už více než tři stovky lidí, většinou řidičů.
V tomto roce se stalo ve Zlínském kraji už téměř 1400 dopravních nehod, 18 lidí při nich zemřelo, 95 utrpělo těžká zranění. Dvě stovky lidí přitom nehodu zavinili v opilosti… (údaj je k 2.7.2012)
 
2. července 2012, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem