Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Šílená jízda v kradeném autě

HRADECKO - Z Německa jel v kradeném autě pod vlivem pervitinu 

Aktualizace dne 17. 2. 2016 v 9:25:

Policisté vyzývají případné svědky uvedené události, kteří viděli nebo zaznamenali dne 28. ledna 2016 pronásledování vozidla zn. Audi A6, stříbrné barvy s německou registrační značkou, jedoucí vysokou rychlostí po dálnici D11 ve směru na Hradec Králové, aby tak učinili na bezplatnou linku 158.

V daném případě není totiž vyloučeno, že by se mohlo jednat ze strany řidiče o další trestný čin. Podle policistů je řidič pronásledovaného vozidla totiž důvodně podezřelý rovněž ze spáchání trestného činu obecného ohrožení s trestní sazbou až na 8let.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 17. 2. 2016 v 9:25

 

________________________________________________________________________________________________________________

Aktualizace 30.11.2016, 11:30:

Soudce v sobotu dopoledne rozhodl o tom, že treatní stíhání obviněného muže bude vedeno vazebně.

mjr. Ivana Ježková

________________________________________________________________________________________________________________

Ve čtvrtek 28.1.2016 odpoledne se běžná silniční kontrola změnila pro dálniční policisty během chvilky v dramatické pronásledování auta, jehož 23 letý řidič polské státní příslušnosti nebezpečnou a velmi riskantní jízdou ohrožoval všechny účastníky silničního provozu. Jak posléze zjistili, ujížděl před policisty proto, že pod vlivem pertvitinu řídil auto, které zhruba před 11 hodinami odcizil v Německu. 

Hlídku policistů, kteří dohlíželi nad provozem na královéhradeckém úseku dálnice D11, předjel vysokou rychlostí ve směru z Prahy na Hradec Králové, krátce před půl druhou odpoledne. Policisté se za použití výstražného světelného a zvukového znamení rozhodli řidiče stříbrné Audi A6 s německou registrační značkou zastavit a zkontrolovat. On ale na výzvu nereagoval, naopak ještě více sešlápl plyn a začal ujíždět. Místy se řítil, podle své pozdější výpovědi, i rychlostí překračující 200 km/hod. Od 84. kilometru ujížděl riskantní vysokou rychlostí, sjel na posledním sjezdu dálnice a pokračoval po silnici č. 333 a 324 přes Plačice až přes světelnou křižovatku ulic Kutnohorská a Pražská, kde nezvládl levotočivou zatáčku a havaroval.

Jen díky velkému štěstí nezpůsobil během šílené jízdy žádnou jinou nehodu. Předjížděl na plné čáře, kličkoval mezi protijedoucími auty a poslední frekventovanou křižovatku projel na červenou. Při pokusech předjetí a zastavení hlídkou policistů se snažil dálničního Superba vytlačovat ze silnice.

Potom, co nezvládl zatáčku a vyjel mimo silnici, ho policisté služebním autem zablokovali. On do nich ale ještě najel a Superba poškodil. Před policisty pak začal utíkat. Krátce na to ale skončil na zemi v poutech, nicméně během služebního zákroku ještě kladl aktivní odpor a zakročujícímu policistovi způsobil zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření.  

Po zadržení se podrobil jak orientačnímu testu na přítomnost alkoholu v dechu, který byl negativní, tak na přítomnost drog v těle. Ten prokázal, že byl pod vlivem pervitinu.

Po zadržení byl převezen na policejní služebnu, kde byl ještě tentýž den obviněn ze spáchání trestných činů násilí proti úřední osobě a krádež. Vzhledem k pozitivnímu výsledku testu na drogy je rovněž důvodně podezřelý i ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Kriminalisté případně rozšíří jeho obvinění o tento trestný čin až po obdržení znaleckého zkoumání v oboru toxikologie.

Z jeho výpovědi je zřejmé, že do Německa přijel ve čtvrtek 29. 1. 2016 krátce po půlnoci s cílem odcizit a do Polska převézt auto, které mělo být určeno k prodeji. Zhruba kolem 3 hodiny ráno nastoupil v Hanoveru do ukradené Audi A6, dal si dávku pervitinu a vyrazil směrem na Českou republiku. Přes Prahu pak pokračoval po dálnici D11 na Hradec Králové. Odsud měl mít namířeno do domovského Polska. Policisté v evidencích zjistili, že v minulosti již byl za stejnou trestnou činnost odsouzen jak v Polsku, tak i v Německu.

Vyšetřovatel podal k rukám státního zástupce podnět na jeho vzetí do vazby, o kterém dnes bude rozhodovat Okresní soud v Hradci Králové.

V případě odsouzení mu hrozí až 6 leté vězení.   

 

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 30.1.2016, 11:00

Odkazy do noveho okna

01- pronásledování kradeného auta

01- pronásledování kradeného auta 

Detailní náhled

02 - pronásledování kradeného auta

02 - pronásledování kradeného auta 

Detailní náhled

03 - pronásledování kradeného auta

03 - pronásledování kradeného auta 

Detailní náhled

04 - pronásledování kradeného auta

04 - pronásledování kradeného auta 

Detailní náhled

05 - pronásledování kradeného auta

05 - pronásledování kradeného auta 

Detailní náhled

06 - pronásledování kradeného auta

06 - pronásledování kradeného auta 

Detailní náhled

07 - pronásledování kradeného auta

07 - pronásledování kradeného auta 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem