Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Šikana může trápit i Vaše dítě

Ráno je jim najednou špatně od žaludku, bolí je hlava a nechtějí do školy. Domů se vracejí špinavé, často pozdě, chybějí jim části oblečení, školní pomůcky nebo jsou často poškozené a zničené. Jsou nesoustředěné, zhoršil se jim prospěch a dostávají poznámky. Uzavírají se do sebe, jsou smutné a nechtějí chodit ven. Toto jsou jen některé varovné signály, že Vaše dítě trápí právě šikanování ! 

Šikanování mezi dětmi má různé podoby a formy, dochází k němu ve větší či menší míře v každé škole u nás i v zahraničí. Prevenci v oblasti šikanování je v posledních letech věnována velká pozornost ze strany samotných škol, kde se učitelé této problematice intenzivně věnují. Také Policie ČR, která některé závažnější případy vyšetřuje, uskuteční v pražských školách ročně stovky přednášek a besed na téma šikanování.

Pokud jste varovné signály zaznamenali u Vašeho dítěte je nutné začít okamžitě věc řešit. Následky šikanování se mohou projevit na tělesném i duševním zdraví Vašeho dítěte a mohou je poznamenat na celý život.

Snažte se dítě přimět k hovoru, vysvětlete mu, proč je tak důležité aby se Vám svěřilo, ubezpečte ho, že mu věříte. Získejte co nejvíce informací, kdy k šikaně docházelo, kde se odehrávala, kdo konkrétně Vašemu dítěti ublížil, jakým způsobem a další. Pokud jste zjistili závažné skutečnosti, které nasvědčují tomu, že Vaše dítě bylo obětí trestného činu např.: krádeže, loupeže, vydírání atd. informujte Policii ČR. O všech případech šikany vždy informujte školu. Ta by měla navrhnout a následně realizovat účinná opatření. Vy můžete požadovat např.: přeložení dítěte do jiné třídy nebo školy.

Vzhledem k tomu, že se i Vaše dítě může setkat ve škole s šikanou, je dobré ho modelově připravit jak má v takové situaci reagovat, co odpovědět, jak se situaci vyhnout.

Pokud se budete chtít s někým poradit, může Vám pomoci Nadace Naše dítě na svých telefonických linkách: rodičovská linka 840111234 nebo linka bezpečí 800155555.

Autor článku:
nprap. Ladislav Beránek - PIS PČR Obvodního ředitelství Praha II

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem