Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Šikana - může se to týkat i vašich dětí

Nevyhýbejte se tématu šikany... 

Začátek školního roku přináší dětem a jejich rodičům mnoho nových povinností a mnohdy i starostí. Rodiče by se neměli při komunikaci se svými dětmi vyhýbat tématu šikany, ba naopak, upozornit je na toto skryté nebezpečí, se kterým se mohou setkat nejen ve škole.

Šikana představuje jakékoliv fyzické a psychické opakované týrání či omezování slabšího jedince v kolektivu. Děti se s ní mohou nejčastěji setkat ve škole, na cestě do nebo ze školy či v okolí svého bydliště. Agresoři si nejčastěji vybírají děti – vrstevníky či mladší spolužáky, které se neumí nebo nemohou bránit, jsou fyzicky slabší nebo se jakýmkoliv způsobem odlišují od ostatních.

Upozorněte proto před nástupem do školy svého školáka o možném nebezpečí a projevech šikany, třeba i formou příběhu či pohádky (také kniha "Policejní pohádky" obsahuje pohádku vhodnou k seznámení dítěte s problematikou šikany – „Jak Jaromírovi ubližovali špatní kamarádi a jak ho Oldřich zachránil“). Informujte také dítě o tom, jak se vyhnout krizovým situacím, např. jak reagovat na provokace a na koho se v případě ohrožení obrátit.

Je důležité, aby rodiče svým dětem naslouchali a neopomíjeli jakékoliv změny v chování dítěte, které by mohly signalizovat, že je dítě šikanováno. Varovnými signály může být nešťastné a ustrašené dítě, které nemluví o tom, co se děje ve škole, uzavírá se do sebe, nemá kamarády, špatně usíná, má zlé sny, stěžuje si na zdravotní problémy, aby se vyhnulo docházce do školy, může i chodit za školu a mít neomluvené hodiny. Dítě může chodit domů hladové, často potřebuje peníze, přichází ze školy s roztrhaným oblečením nebo má zranění, modřiny či odřeniny, která nedokáže přesvědčivě vysvětlit.

Informujte se proto u učitelů např. při rodičovských schůzkách nejen na prospěch svého dítěte, ale také na jeho chování v kolektivu během vyučování i mimo něj. Nebojte se s učiteli mluvit o svých obavách, ptejte se, zda se problémem šikany zabývají, jak šikanu zjišťují a jak následně postupují.

Při podezření na šikanu, vyjádřete svému dítěti především plnou důvěru a podporu. Dítě musí vědět, že jste na jeho straně a může se spolehnout na vaši ochranu. Zjistěte o útocích na dítě co nejvíce informací, popř. se zeptejte i ostatních rodičů, možná nebudete tento problém řešit sami. Obraťte se na školu a snažte se s vedením školy najít společné řešení vzniklé situace. V případě důvodného podezření páchání trestné činnosti na vašem dítěti kontaktujte Policii ČR.

Policisté se snaží při svých preventivních aktivitách předcházet problematice šikany nabídkou besed na toto téma. Jak jsme již v minulosti informovali, ucelenou nabídku preventivních aktivit Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje lze nalézt na webových stránkách Policie ČR v odkazu   Preventisté reagují na aktuální situaci, problémy a požadavky, kterým přizpůsobují přednášky a besedy.


por. Bc. Kateřina Kubzová
komisař OTP
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
 

vytisknout  e-mailem