Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Sídliště po prázdninách ožívají

Policejní statistiky dopravních nehod nás stále varují a poukazují na neukázněnost všech účastníků silničního provozu. Denně na území Prahy řeší policisté z dopravního inspektorátu v průměru 90 dopravních nehod. Od počátku letošního roku do konce července tak celkový počet dosáhl čísla 17 435.Při těchto nehodách 18 osob přišlo o život a dalších 178 bylo těžce zraněno. Nejen řidiči nesou vždy odpovědnost za zranění a hromadu plechového šrotu při dopravních nehodách. Nemalou část viníků tvoří i chodci a cyklisté. Působit na dospělé cyklisty preventivně je velmi těžké a často se míjí účinkem. Dospělý jedinec mnohdy spoléhá na svůj úsudek a jedná podle svého bez ohledu na bezpečnost.  

     Zvláštní skupinu tvoří děti – cyklisté. O prázdninách na chatách a chalupách jezdily ve zcela jiných podmínkách než s jakými se setkají ve městě. Mnohdy se pohybovaly po cestách, které nejsou určeny pro provoz vozidel a dodržování pravidel je netrápilo. Nyní se ale situace mění. Začíná škola a městská sídliště ožívají. Smutné je, že jedním z nejčastěji porušovaných pravidel provozu je zákaz samostatné jízdy malých cyklistů do 10 let po veřejných komunikacích. Desítky dětí prohánějí svá kola po ulicích v sídlištích, kde může kdykoli dojít ke střetu s motorovým vozidlem. Zvyk, vždy si brát na kolo cyklistickou přilbu, jako by se o prázdninách vytratil. A tak je to zase na dospělých. Každý rodič by měl vědět, kde se jeho dítě pohybuje, zda má malý cyklista řádně upevněnou přilbu a zda dodržuje pro dítě tolik důležitá pravidla provozu.
     V závěru minulého školního roku policisté z preventivně informační skupiny a dopravního inspektorátu Obvodního ředitelství Praha II na dopravních hřištích na Chaplinově náměstí na Praze 5 a v Informačním centru Muzea PČR na Praze 2 vysvětlovali dětem pravidla silničního provozu. Děti z mateřských i základních škol se učily v teorii i praxi význam dopravního značení, povinnou výbavu kola, řešení situací na křižovatkách nebo význam pokynů policistů a mnoho dalších užitečných věcí. Dopravní policisté přímo v praxi opravovali a usměrňovali chování malých cyklistů po vyznačených silnicích a křižovatkách dopravního hřiště. Důsledně dbali na dodržování dopravního značení a pravidel a vedli tak žáčky k poslušnosti na opravdových silnicích. Tato ukázka byla pro zúčastněné děti daleko názornější než pouhé povídání a věříme, že do budoucna přinese ovoce v podobě snížené nehodovosti a ohleduplnosti účastníků silničního provozu při pohybu po našem městě, ale i jinde.
     Dopravní výchově se věnují i učitelé při vyučování a jednou z možností zakončení výuky může být i právě taková návštěva dopravního hřiště. ZŠ Barrandov na Chaplinově nám., při které právě jedno takové hřiště funguje po domluvě přivítá i žáky odjinud. I ostatní školy se tak mohou přidat a umožnit svým žákům návštěvu s praktickým procvičením získaných vědomostí. Každá škola se může na výše uvedené škole přihlásit a děti si tak přímo v praxi vyzkouší své vědomosti a dovednosti.
     I v tom nastávajícím školním roce se policisté budou dopravní výchově věnovat a již v současné době probíhají akce zaměřené na bezpečnost provozu na komunikacích i stezkách. Cyklisté projíždějící po cyklostezkách mohou být policisty zastaveni, kontrolováni, někdy dokonce i odměněni drobnými dárečky. Stejně tak policisté při různých dopravně bezpečnostních akcích kontrolují zabezpečení dětí ve vozidle v dětských autosedačkách. První týden školy budou také přechody u škol zabezpečovány policisty a strážníky městské policie.
     Pro bezpečí našich nejmenších bychom měli udělat maximum všichni. I příklady správného jednání mohou pomoci.

Autor článku:
nprap. Eva Kohoutová - PIS PČR Obvodního ředitelství Praha II

 

 

Odkazy do noveho okna

MŠ Pohádka P5-1

MŠ Pohádka P5-1 

Detailní náhled

MŠ Pohádka P5-2

MŠ Pohádka P5-2 

Detailní náhled

MŠ Pohádka P5-3

MŠ Pohádka P5-3 

Detailní náhled

MŠ Pohádka P5-4

MŠ Pohádka P5-4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem