Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Shoda polymorfních systémů

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o následující informace:

1. Aký je bol v roku 2009 a 2010 stanovený potrebný počet zhodných polymorfných systémov, aby bolo isté, že porovnávacia DNA od konkrétnej osoby, je zhodná zo spornou DNA od zatiaľ nestotožnenej/neidentifikovanej osoby?

2. Z akého dôvodu bol v roku 2009 a 2010 stanovený Vami uvedený potrebný počet zhodných polymorfných systémov a nie nižší počet?"

Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:

Ad 1. Než Kriminalistický ústav přešel v roce 2011 na European Set of Standards, na kterém byla shoda v rámci ENFSI (Evropská síť forenzních laboratoří), používal u DNA zajištěné ze stop analýzu 15 autozomálních lokusů (polymorfních systémů) a amelogeninu. V současnosti je to 16 autozomálních lokusů a amelogeninu. Pravděpodobnost shody v těchto znacích přesahuje statistickou hranici stanovenou jako minimum pro průkaz individuální identifikace.

Ad 2. Vždy se snažíme, aby pravděpodobnost shody profilů DNA přesahovala hranici stanovenou pro průkaz individuální identifikace. Pokud bychom používali kity s menším počtem analyzovaných lokusů, nemuseli bychom hranice individuální identifikace dosáhnout.

Kriminalistický ústav, stejně jako ostatní znalecká pracoviště Policie České republiky, je akreditovanou laboratoří (akreditace potvrzuje Český institut pro akreditaci, o.p.s.) a v rámci zkoumání používá zejména metody zkoumání v rozsahu akreditace, mezi které patří také analýza DNA.

pplk. Mgr. Jiří Hradil, 10. března 2023

vytisknout  e-mailem