Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Sezóna pomalu, ale jistě začíná

NÁCHODSKO – Pozor na silnicích. 

S přicházejícím hezkým počasím pomalu, ale jistě začíná i sezona motorkářům. Se zvýšeným počtem motorkářů na našich silnicích však bohužel přibývá i dopravních nehod, kde jsou motorkáři účastníky. K takové nehodě došlo v pátek 1.3.2024 v České Skalici v podvečer, když řidič ve vozidle na přímém úseku silnice a odbočující vlevo, zřejmě nedal přednost protijedoucímu motorkáři. Následkem čehož došlo ke střetu. Motorkář byl na místě předán do péče lékařů. Dechová zkouška byla u obou řidičů negativní. Škoda byla odhadnuta na 90 tisíc korun.

To, že jsou milovníci kol a jedné stopy v hustém silničním provozu zranitelní, víme všichni. To, že někdy na silnicích chybí vzájemná tolerance a ohleduplnost mezi řidiči aut a nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu, víme také. Pokud však nezačne každý sám u sebe, situace se těžko změní.

Řidiči motorových vozidel by tak měli s nadcházející sezónou mnohem obezřetnější, než kdy jindy a počítat s větším výskytem cyklistů a motoristů na silnicích. Je tak potřeba dávat větší pozor a dodržovat základní pravidla silničního provozu.

Někteří cyklisté a motorkáři jdou však bohužel sami svým nezodpovědným chováním krizovým situacím a kolizím naproti. Někteří na kole zbytečně riskují, jezdí bez ochranných přileb (do 18 let povinná), se sluchátky v uších, bez osvětlení, nepoužívají reflexní prvky, aby byli dobře viditelní, a někdy jezdí i pod vlivem alkoholu. Zároveň se mnoho cyklistů mylně domnívá, že mají absolutní přednost. Častou příčinou dopravních nehod je i neohlédnutí se přes rameno při odbočování vlevo. To je jenom část výčtu nebezpečného chování účastníků silničního provozu.

Důležité rady a informace pro motorkáře:

  • Nejezděte riskantně a nepřiměřenou rychlostí. Rychlost musíte vždy přizpůsobit svým řidičským schopnostem a zkušenostem, stavu a povaze vozovky, hustotě provozu a počasí.
  • Motorka má brzdnou dráhu delší než automobil (při rychlosti 100km/h je brzdná dráha 83 metrů, při rychlosti 200km/h je brzdná dráha 280 metrů.
  • Na motorce je nutné mít při předjíždění dostatečný boční odstup od automobilu a nikdy nepředjíždět na nepřehledných místech.
  • Při jízdě buďte neustále ve střehu a plně se věnujte řízení, chvilka nepozornosti by mohla mít fatální následky.
  • Sledujte situaci na silnici ve zpětném zrcátku, ale i vedle sebe
  • Buďte na silnici vidět – vybavte se reflexním oblečením nebo prvky.
  • Vždy si nechávejte dostatečný rozestup od ostatních vozidel a buďte vždy připraveni brzdit.
  • Dávejte pozor na nečekané překážky na vozovce.

por. Mgr. Lucie Konečná
4.3.2024

Odkazy do noveho okna

DN Náchodsko

DN Náchodsko 

Detailní náhled

DN Náchodsko

DN Náchodsko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem