Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Sezóna chatařů a chalupářů končí

RYCHNOVSKO - Zlodějům naopak začíná 

Policisté Obvodního oddělení Rokytnice v Orlických horách šetří případ vloupání do rekreačního objektu. Do jedné chaty na hřebeni Orlických hor se během tohoto víkendu vloupal doposud neznámý pachatel. Vypáčil dřevěnou okenici, otevřel nezajištěné okno a celý objekt prohledal. Našel finanční hotovost, kterou ukradl a ven "odešel" druhým oknem, jehož okenici rovněž poškodil. Majitel celkovou škodu vyčíslil na více než 3.000 korun.

Obdobný scénář jako výše uvedený provází každý rok tisíce chatařů a chalupářů z celé České republiky. Zloději se zaměřují na rekreační objekty zejména v době, kdy jsou opuštěné, tedy v zimní sezóně. Přes zimu objekty obývá jen miminum lidí, většina chatařů a chalupářů své objekty zazimovávají a čekají, až opět přijde jaro a teplé měsíce. Právě tato pro majitelé rekreačních objektů nepříznivá doba se stává příznivou pro lapky, nenechavce a všechny ty, kteří hledají ubytování  a stravu zdarma, popřípadě věci, které lze jinde užít či zpeněžit. V chatách a chalupách totiž zloději nejčastěji kradou starožitnosti, cenné předměty, elektrotechniku, stavební, zahradní a jiné pracovní nářadí a v neposlední řadě alkohol, potraviny a oděvy.

  • Prevence
    Své objekty si  řádně mechanicky zabezpečte. Pečlivě je uzamkněte, okna opatřete mřížemi nebo okenicemi. Dveře by měly být bytelné nebo rovněž s mříží.
    V blízkosti stavby neponechávejte předměty, které by zlodějům usnadnily vstup do budovy (rýče, sekery, lopaty).
    Cenné věci neponechávejte přes zimu v objektu, odvezte je do bezpečí.
    Pokud máte možnost, navštivte chatu či chalupu i v zimě. Zatopte, odkliďte sníh. Budete tak budit zdání, že objekt je obýván i přes chladné měsíce.
    Snažte se domluvit se sousedy a vzájemně si své objekty v době obývání pohlídat. Upozorněte včas na pohyb cizích, neznámých osob.
    Nezapomeňte si svůj objekt pojistit, nejen proti krádeži, ale i proti požáru.
    Pokud se vám nevítané návštěvy do vašeho objektu opakují, měli byste uvažovat o elektronické ochraně, popřípadě připojení na pult centralizované ochrany.
     
  • Zásady při zjištění vloupání do objektu
    V případě vloupání či podezření z vykradení vašeho objektu zásadně nevstupujte dovnitř a volejte ihned linku 158.
    Neuklízejte nepořádek, který po zlodějích zůstal.
    Mějte nafocené cenné věci,  interiér a exteriér rekreačního objektu. Poznamenejte si výrobní čísla elektronických přístrojů.
    Zloděje nepronásledujte, zapamatujte si registrační značku vozidla, popis osoby.
     
  • Kontrolní akce
    Policisté Rychnovska provádějí pravidelně kontroly rekreačních objektů, nejen v podzimních a jarních měsících, ale i během samotné zimy. Majitele Kontrola objektuobjektů o své kontrole informují formou letáčků s datem kontroly. Majitele napadených objektů pak neprodleně kontaktují.
     
  • Statistika
    V letošním roce (leden - září 2011) policisté z Rychnovska zadokumentovali doposud 33 případů vloupání do rekreačních objektů, z nichž bylo 11 objasněno (33,33%). Celková škoda byla vyčíslena na 460.000 korun.

Více k tématu: Ochrana rekreačních objektů

por. Mgr. Alena Kacálková
11. října 2011
foto PCŘ

 

vytisknout  e-mailem