Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Seznamka se nevydařila

BŘECLAVSKO: Žena nyní postrádá dva miliony korun. 

Břeclavsko - Policisté na Břeclavsku v těchto dnech prověřují oznámení, z něhož jasně vyplývá, že při komunikaci na internetu by neměli být lidé důvěřiví. Na pozoru by se měli mít hlavně ti, kteří přes sociální sítě hledají lásku. Právě poslední případ je toho důkazem.

V prosinci loňského roku se 43letá žena seznámila prostřednictvím internetové seznamky s mužem, který se vydával za lodního inženýra. Při sdělování dojmů jí uvedl, že právě cestuje na lodi z Jižní Ameriky do Japonska, kde mohou posádku přepadnout somálští piráti, a proto nutně potřebuje odeslat své cennosti i finance do Evropy. Žena souhlasila s tím, že peníze mohou být převedeny na její účet. A právě při této nabídce došlo k zásadní chybě.

Muž svoji novou přítelkyni požádal o zaplacení nezbytných poplatků, které jsou s převodem spojené. Žena začala postupně odesílat do zahraničí peníze. Muž jí vždy kontaktoval s tím, že je potřeba uhradit ještě další a další finance. A pak už následoval známý scénář – internetový přítel přestal komunikovat a žena pojala podezření, že něco není v pořádku. A nemýlila se! Žádných cenností ani většího finančního obnosu se od lodního inženýra nedočkala.

Zarážející je ovšem suma, o kterou díky své důvěřivosti přišla. Při sečtení odeslaných financí se ukázalo, že její internetový vztah ji stál více než 2 miliony korun! Právě takovou částku odeslala na různá zahraniční konta.

Chtěli bychom touto cestou znovu apelovat na rizika spojená s komunikací na sociálních sítích. Anonymita internetu umožňuje podvodníkům jednoduše vyhledávat potenciální oběti. S obdobnými případy se policie potýká neustále. Pachatelé při komunikaci přesvědčují své nové známosti o tom, že jsou v tíživé životní situaci a bohužel se jim to mnohdy podaří. Ostatně popsaná událost je toho důkazem.

por. Mgr. Kamila Haraštová, 6. února 2019

vytisknout  e-mailem