Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Ukončení šetření porušení vládních nařízení v hotelu Prince de Ligne - AKTUALIZACE

Souhrnná informace k ukončení šetření 

Dne 25. ledna 2021, na základě informací zveřejněných v médiích, bylo obvodním oddělením Teplice město zahájeno šetření možného porušení vládních opatření v hotelu Prince de Ligne ve dnech 22. až 24. ledna 2021. Ve snaze předejít spekulacím a námitkám o podjatosti teplických policistů bylo dne 27. ledna 2021 z pokynu ředitele krajského ředitelství plk. Jaromíra Kníže přikázáno provést šetření Obvodnímu oddělení Litvínov, Územního odbor Most.

Ke dni 22. února 2021 policisté obvodního oddělení Litvínov prověřili všechny skutečnosti a informace, které měli k dispozici. V rámci šetření byly vyžádány fotografie a videozáznamy od některých zástupců hromadných sdělovacích prostředků, byly zajištěny a vyhodnoceny veškeré dostupné kamerové záznamy Městské policie Teplice z okolí hotelu Prince de Ligne a bylo provedeno vytěžení svědků. Po vyhodnocení všech dostupných či zjištěných skutečností  se podařilo ustanovit konkrétní osoby, které se akce zúčastnily. Zároveň bylo zadokumentováno i jejich protiprávní jednání.

Příslušným správním orgánům bylo postoupeno k dalšímu projednání celkem 28 oznámení, a to na 23 fyzických osob a 1 osobu právnickou.

1. Magistrát města Teplice obdržel k projednání porušení vládních opatření celkem 18 osob, z toho 2 osoby měly ve dvou případech porušit Usnesení vlády ČR č. 53/2021 a 57/2021, které měly umožnit  přítomnost veřejnosti v provozovně ubytovacího zařízení. Šestnáct osob je podezřelých z nerespektování povinnosti vyplývající z Usnesení vlády ČR č. 1375/2020, týkajícího se omezení volného pohybu osob. Tímto jednáním mělo dojít k porušení povinnosti dle § 31 odst. 3, písm. c) zákona č. 240/200 Sb. (dále jen „krizový zákon“). Tyto osoby jsou podezřelé ze spáchání přestupku dle § 34 odst. 1 písm. a) „krizového zákona“.

2. Příslušné krajské hygienické stanici bylo postoupeno možné porušení zákona č. 28/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, neboť 3 osoby neměly mít nasazenu ochranu dýchacích cest ve vnitřních prostorech budovy a tak  neměly dodržet mimořádné opatření vydané Ministerstvem zdravotnictví ČR  k zamezení šíření nemoci COVID-19 – ochrana dýchacích cest. Dále pak bylo postoupeno na příslušnou krajskou hygienickou stanici oznámení na právnickou osobu, která měla dovolit ve vnitřních prostorách budovy přítomnost osob bez ochrany dýchacích cest. Svým jednáním měla tak porušit § 92n odst. 1 písm. b) zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a měla tak poruštit povinnost uloženou mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR.

3. Finančnímu úřadu v Teplicích bylo předáno k projednání porušení evidenční povinnosti dle § 3g odst. 3 zákona č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích, čímž je dáno podezření ze spáchání protiprávního jednání odpovědné právnické osoby dle ustanovení § 247a odst. 1, písm. b) zákona č. 280/2009 Sb.

4. Část materiálu byla dle věcné a místní příslušnosti postoupena na Policejním prezidium ČR a Generální ředitelství vězeňské služby ČR.

Ke stejnému datu bylo rovněž ukončeno souběžně probíhající šetření odboru vnitřní kontroly krajského ředitelství. Ani jedním z těchto šetřením nebyla pro prokázána přítomnost žádného policisty nebo služebního funkcionáře z našeho krajského ředitelství na uvedených oslavách.  Taktéž nebylo zjištěno jakékoliv pochybení policistů, kteří v uvedených dnech na teritoriu města Teplice prováděli výkon služby.

Šetření bylo ze strany Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje ke dni 22. února 2021 ukončeno, ale je nutno uvést, že v případě zjištění dalších či nových skutečnosti, které nám dnes nejsou známy a které by umožnily ztotožnění dalších zúčastněných osob na uvedených akcích, bude v šetření pokračováno.

mjr. Jana Slámová

25. února 2021

Aktualizace: Příslušným správním orgánům byla postoupena k projednání další oznámení

Magistrát města Teplice obdržel k projednání porušení vládních opatření dalších 3 osob pro podezření z porušení povinnosti vyplývající z Usnesení vlády ČR č. 1375/2020, týkajícího se omezení volného pohybu osob v ČR. Tímto jednáním došlo k porušení povinnosti dle § 31 odst. 3, písm. c) zákona č. 240/200 Sb., čímž jsou podezřelí ze spáchání přestupku dle § 34 odst. 1 písm. a) krizového zákona.

Příslušné krajské hygienické stanici bylo postoupeno možné porušení zákona o ochraně veřejného zdraví odpovědnou právnickou osobou, která umožnila nerespektování mimořádného opatření k zamezení dalšího šíření nemoci Covid-19, ochrana dýchacích cest, ve vnitřních prostorách budovy ze strany přítomných osob.

Finančnímu úřadu v Teplicích bylo předáno k projednání porušení evidenční povinnosti dle § 3g odst. 3 zákona č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích, čímž je dáno podezření ze spáchání protiprávního jednání odpovědné právnické osoby dle ustanovení § 247a odst. 1, písm. b) zákona č. 280/2009 Sb.

mjr. Jana Slámová

15. února 2021

V této věci ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje plk. Jaromír Kníže dne 27. ledna 2021 přikázal provést šetření Obvodnímu oddělení Litvínov, Územní odbor Most, aby tak předešel spekulacím a možným námitkám o podjatosti teplických policistů.

V rámci zjištění vyplývajícího z dosavadního šetření, jsme  postoupili příslušným správním orgánům následující :

1.  Magistrát města Teplice obdržel k projednání porušení vládních opatření celkem 14 osob, z toho 2 osoby mohly ve dvou případech porušit Usnesení vlády ČR č. 53/2021 a 57/2021, neboť umožnily přítomnost veřejnosti v provozovně ubytovacího zařízení, ostatní účastníci mohli  porušit povinnosti vyplývající z Usnesení vlády ČR č. 1375/2020, týkajícího se omezení volného pohybu osob. Tímto jednáním mohlo dojít k porušení povinnosti dle § 31 odst. 3, písm. c) zákona č. 240/200 Sb. (dále jen „krizový zákon“), čímž jsou podezřelí ze spáchání přestupku dle § 34 odst. 1 písm. a) krizového zákona.

2. Příslušné krajské hygienické stanici bylo postoupeno možné porušení zákona o ochraně veřejného zdraví, neboť 3 osoby neměly mít nasazenu ochranu dýchacích cest ve vnitřních prostorech budovy, čímž by porušily mimořádné nařízení MZDR k zamezení šíření nemoci COVID-19 – ochrana dýchacích cest.

3.  Část materiálu byla dle věcné a místní příslušnosti postoupena na PP ČR.

Z doposud provedeného šetření nebyla zjištěna přítomnost jakéhokoliv policisty nebo služebního funkcionáře z našeho krajského ředitelství na těchto akcích, rovněž tak doposud nebylo zjištěno pochybení policistů, kteří v uvedených dnech na teritoriu města Teplice vykonávali výkon služby. Ovšem s ohledem na informace zveřejněné v mediích k možnému jednání teplických policistů, rozhodl ředitel krajského ředitelství dne 28. ledna 2021 o postoupení věci pro možné podezření ze spáchání trestného činu Zneužití pravomoci úřední osoby dle § 329 odst. 1 písm. c) TZ dle věcné a místní příslušnosti GIBS,  proto se k možnému jednání či nekonání policistů v uvedené době již nemůžeme a ani nebudeme do rozhodnutí GIBS vyjadřovat.        

Dále bylo spolehlivě zjištěno, že ve dnech 22. a 23. ledna 2021 nebylo na linku 158 ani jiným způsobem učiněno oznámení o možném porušení vládních opatření na Zámeckém náměstí v Teplicích.  

V inkriminovanou dobu a to dne 23. ledna 2021 okolo 17.00 hod. byla toliko kontaktována tisková mluvčí krajského ředitelství, které byl zástupcem médii položen dotaz, zda neřešíme akci většího rozsahu na Teplicku a to v objektu Golf Resort clubu Barbora. Tuto informaci dotyčná policistka neprodleně předala operačnímu důstojníkovi, který tuto informaci nechal hlídkou z Územního odboru Teplice standardně prověřit a na místě bylo zjištěno, že v uvedeném objektu se žádná akce nekoná.

mjr. Jana Slámová

KŘP Ústeckého kraje

4. února 2021

vytisknout  e-mailem