Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Šetření dopravních nehod

Žadatel se domáhal následujících informací: 

„1. Jakými technickými prostředky jsou vybaveni příslušníci hlídek DI Okresních ředitelství PČR v rámci Středočeského kraje pro video a audio dokumentaci situace na místě dopravní nehody, havárie popř. k silniční kontrole řidičů.

2. Zda mezi tyto technické prostředky spadá i přístroj pro audio záznam (diktafon).

3. V případě že ano, zda je policista povinen před použitím takovéhoto záznamového zařízení účastníka jakékoliv události v silničním provozu nebo i jiné osoby nalézající se na místě takové události seznámit s jejím použitím, popř. poučit - a to v jakém rozsahu.

4. Jaké interní akty řízení (ZP PP PČR) jsou, nebo byly k srpnu 2016 platné na úseku dopravní policie šetření událostí v silničním provozu.

5. Zda je možné tyto interní akty řízení které byly k srpnu 2016 v platnosti zaslat v plném znění i s přílohami.“

Policie České republiky sdělila žadateli, že v zájmu rychlého a náležitého vyřízení byla jeho žádost rozdělena mezi dva útvary Policie České republiky, k jejichž působnosti se jednotlivé body žádosti vztahují. V bodech č. 4. a 5. vyřizovalo žádost Policejní prezidium České republiky, zatímco v bodech č. 1 až 3. vyřizovalo žádost Krajské ředitelství policie Středočeského kraje. Policejní prezidium České republiky poskytlo žadateli následující informace:      

Ad 4. Při plnění úkolů vyplývajících z právních předpisů v oblasti dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích, kontroly dodržování podmínek provozování silniční dopravy, dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek a šetření dopravních nehod příslušníci Policie České republiky v srpnu 2016 postupovali podle závazného pokynu policejního prezidenta č. 160/2009, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, a pokynu ředitele ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky č. 4/2010, kterým se upravuje činnost při šetření silničních dopravních nehod, v platném a účinném znění.

Ad 5. Povinný subjekt poskytl oba výše uvedené interní akty řízení žadateli včetně příloh.

PhDr. Jiří Vokuš, 3. listopadu 2016

vytisknout  e-mailem