Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Setkání styčných důstojníků pro menšiny

Dvoudenní jednání proběhlo v Praze. 

Během uplynulých let se podařilo úspěšně konsolidovat základní nástroje pro práci s menšinami, byli jmenováni styční důstojníci pro menšiny a jejich pracovní skupiny ve všech 14 krajích a přijata systémová opatření v rámci Policie ČR, která směřují k posilování metodického, personálního a organizačního zázemí Policie ČR. Současně byly zavedeny standardy činnosti ve všech krajích tak, aby byla umožněna co nejužší a nejefektivnější spolupráce mezi Policií ČR a příslušníky nejrůznějších menšinových skupin.

Setkání menšinářů se zúčastnili zástupci Ministerstva vnitra ČR – ředitel odboru prevence kriminality Michal Barbořík, zástupci organizace Romodrom a církve, kteří řešili v odborné diskuzi hledání uplatnění styčných důstojníků Policie ČR pomoci při řešení současné migrační krize. 

Hlavními úkoly styčných důstojníků pro menšiny je:

  • monitoring výskytu příslušníků menšin v daném teritoriu včetně jejich problémů a kriminogenních faktorů,
  • budování oboustranné důvěry mezi policií a příslušníky menšin,
  • aktivní zapojení do komunitního plánování,
  • řízení a koordinace činnosti pracovní skupiny pro menšiny,
  • iniciace a podíl na realizaci preventivní činnosti policie ve vztahu k menšinám,
  • iniciace součinnosti a spolupráce s orgány státní správy, územní samosprávy a nevládními organizacemi zabývajícími se problematikou menšin,
  • poskytnutí potřebné součinnosti útvarům a organizačním článkům policie při řešení závažných případů souvisejících s menšinami

„Styční důstojníci pro menšiny mají velmi významné a důležité postavení v Policii ČR. Na jejich bedrech je naprosto zásadní řešení jakýchkoliv nejen bezpečnostních problémů souvisejicích s menšinami. Jejich poslání je velmi obětavé a já si toho velmi vážím a maji mou plnou důvěru. Děkuji vám kolegyně a kolegové za to jací jste a co děláte,“ sdělil pan ředitel Ředitelství služby pořádkové policie PP ČR plk. Petr Sehnoutka.

I nadále je kladen důraz na důsledné uplatňování antidiskriminačních postupů v policejní práci, transparentnost a prevenci kriminality v menšinových skupinách a na spolupráci Policie ČR se samosprávou, nevládním sektorem i samotnými menšinami. Smyslem policejní práce ve vztahu k menšinám dle zásad Strategie je uplatňování rovného, korektního přístupu a respektování menšinových odlišností.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
9. dubna 2022

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem