Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Setkání se školáky ZŠ Čerčany

BENEŠOVSKO – Policisté navštívili žáky pátých a šestých tříd. 

V posledním březnovém čtvrtku letošního roku policisté zamířili opět do školy. Jejich cílem byla Základní škola v Čerčanech. Preventivních přednášek se účastnily děti z pátých a šestých ročníků. Úvodem proběhlo představení policistů žákům a seznámení s probíranou problematikou.
Přednes obsahoval několik aktuálních problémů ve společnosti. Po dohodě s pedagogy bylo hlavním tématem zvoleno osobní bezpečí ve virtuálním světě. Posluchačům byly dány rady, jak se mají chovat, když svůj počítač připojí do internetové sítě a tzv. surfují na stránkách. Dnešním fenoménem jsou především sociální sítě. Z tohoto důvodu děti vyslechly několik preventivních rad např. jak správně zvolit dostatečně bezpečné heslo, jak reagovat, když je prostřednictvím internetu osloví cizí osoba, komu se svěřit aj. Druhým probíraným okruhem byla kyberšikana. Především, aby všichni pochopili rozdíl mezi tradiční šikanou a šikanou působící na internetu. Byli poučeni, jak se proti šikaně, která se vyskytuje prostřednictvím informačních technologií, bránit. V rámci tohoto problému děti shlédly dvě videa, která byla následně hromadně rozebrána.  Nešlo v nich pouze o porozumění obětí kyberšikany, ale také o uvědomění si, že ten, kdo působí někomu bolest, může a bude za to potrestán. S tím souvisí další pobíraná oblast – trestní odpovědnost mládeže. Policisté s dětmi neopomněli zopakovat základní pravidla bezpečného chování v silničním provozu. Připomněli jim zásadu vidět a být viděn. Nakonec školákům vysvětlili, proč je tak důležité nosit retroreflexní prvky.
Žáci byli velmi poctivými posluchači, kdy se nebáli přednášejících na cokoli zeptat. Vzájemná spolupráce fungovala bezchybně. Pro pilné studenty měli policisté připraveny odměny ve formě pravítek, hádanek a dalších různých preventivních materiálů Policie České republiky.

prap. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
31. března 2017

vytisknout  e-mailem