Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Setkání se seniory v Lužci nad Vltavou

Beseda zaměřena na témata "Kriminalita páchána na seniorech" 

     Dne 7. dubna 2011, se v odpoledních hodinách uskutečnila již druhým rokem, v Lužci nad Vltavou, v kulturním domě, beseda, která byla zaměřena na téma „Kriminalita páchána na seniorech“.
   Této akce se zúčastnili policisté z Preventivně informační skupiny Územního odboru PČR Mělník, dále vedoucí i zástupce z obvodního oddělení PČR v Lužci nad Vltavou. Besedy se zúčastnil i nový starosta obce Lužce nad Vltavou, pan Patrik Rollo.
    Témat, kterým byla beseda věnována, bylo mnoho. Policisté se zaměřili na nejčastější případy, kdy dochází k okrádání seniorů. Při těchto činech jsou mnohdy starší lidé připraveni o své celoživotní úspory. A nemusí jít jen o „běžné“ trestné činy, jako jsou ukradené peněženky i s celou kabelkou, během každodenních nákupů v obchodních domech. Pachatelé si starší lidi většinou vybírají proto, že od nich neočekávají žádnou obranu a spoléhají se na jejich důvěřivost. Další případy, kdy senior přijde o úspory, jsou okamžiky, kdy si svůj důchod vyzvedne na poště a cestou ke svému obydlí, je různými fintami pachatelů o tyto peníze připraven. V poslední době se velmi často rozmáhají falešní pracovníci firem, které tvrdí, že zastupují společnosti na odečty energií, vody či plynu. Při sčítání lidu, domů a bytů využili tito podvodníci tuto celorepublikovou akci a obcházeli starší občany s tím, že se za toto sčítání platí určitým finančním obnosem, který následně vybírali. Ale i kominický cech má své „konkurenty“. I zde se najdou „vykutálenci“, kteří využili těchto služeb a obírali seniory o peníze. A to je jen výčet případů, kdy k této trestné činnosti dochází. Policisté uváděli během povídání i mnoho příkladů, které se staly nejen v regionu Mělnicka, ale i po celé České republice. V závěru besedy byla shrnuta všechna možná opatření, kterým by senioři měli předcházet situacím, kdy přijdou o svůj majetek a od policistů obdrželi různé informační letáky, na kterých byly mimo jiné uvedeny i životní situace některých občanů, kteří již nějakým takovým podvodným jednáním o peníze přišli. Samozřejmě nechyběli ani důležitá telefonní čísla a kontakty, kam se v případě pomoci mohou obrátit. Přítomní se nakonec zapojili do diskuse, kdy pokládali otázky, které je v rámci této trestné činnosti zajímali a zároveň pochválili policisty z místního obvodního oddělení, kteří se k nim chovají velice dobře a vyslechnou vždy jejich problémy.
    Věříme, že se uvedené akce budou uskutečňovat i nadále, neboť mají smysl a je důležité, aby naše starší generace byla neustále seznamována s novými „fintami podvodníků“.
    
12. dubna 2011
nprap. Jana Žáčková
 

vytisknout  e-mailem