Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Setkání s občany v Libiši

MĚLNICKO - Můj dům, můj hrad aneb zabezpečte se! Další téma besedy pro občany z Libiše a okolí. 

Ve středu 26. října 2022 proběhla v zasedací místnosti Obecního úřadu Libiš beseda pro širokou veřejnost. Téma přilákalo všechny věkové kategorie, od těch nejmladších až po nejstarší. Preventistku z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje v tématu doplnil i specialista na mechanické zábranné systémy.

Policejní preventistka přítomným nejprve vysvětlila některé trestněprávní pojmy, jaký je rozdíl mezi trestným činem krádeže a loupeže a seznámila je s počty vloupání do bytů, chat a rodinných domů v lokalitě v porovnání s celokrajskou a celookresní statistikou. Předala jim užitečné preventivní rady a na jaké otázky je třeba si odpovědět při řešení technického zabezpečení objektů.

Na ni navázal specialista na zábranné systémy, který vysvětlil nejmodernější trendy zabezpečení a názorně ukázal, jak se při nedostatečném zabezpečení pachatelé snadno do objektů dokáží dostat.

To vyplývá i z policií šetřených případů. Nejčastější cestou při vloupání do obydlí jsou vstupní dveře, balkonové dveře nebo okna, které nejsou majiteli dostatečně zabezpečeny. Překonání běžných neuzamčených dveří trvá 5 sekund, u bezpečnostních neuzamčených dveří se čas pohybuje kolem 15 sekund. Přes mikro ventilaci oken se pachatel dostane do bytu či domu přibližně za jednu minutu.

PAMATUJTE! To nejmenší, co pro ochranu našeho obydlí můžeme všichni udělat, je před odchodem zavřít všechna okna a zamknout vstupní dveře. Efektivita zabezpečení se tím značně zvýší.

Základní pravidla, která na besedě zazněla:

  1. Neupozorňujte nikdy na svou nepřítomnost na sociálních sítích a nechlubte se ve svém okolí odjezdem z domova.
  2. Chraňte své cennosti a pocit osobního bezpečí. Nenechte si vloupáním pachatele narušit integritu vašeho domova a soukromí.
  3. Nastavte si kontrolu nad svým domovem se sousedy, kteří vám na něj dohlídnou, pravidelně vybírají poštovní schránku a zalévají květiny.
  4. Zabezpečení a dohled velmi pomáhají. Ale nejdůležitější jsou opatření, která vás nic nestojí. Nezapomínejte uzamknout všechny vstupy, zavírejte okna, klíče nenechávejte volně dostupné. Nevěřili byste, kolik lidí takto zlodějům i v dnešní době stále ještě svou nedbalostí napomáhá.
  5. Pokud po návratu domů zjistíte, že se k Vám někdo vloupal, nikdy nevstupujte sami dovnitř. Pachatel může být ještě na místě a Vy můžete znehodnotit případné stopy. Neprodleně proto volejte linku tísňového volání 158.

Odpoledne probíhalo v příjemném duchu, zejména mladší generace měla spousty věcných dotazů, které jim přednášející rádi zodpověděli. Přítomní si domů odnesli i malé dárky.

por. Mgr. Markéta Johnová
2.11.2022

vytisknout  e-mailem