Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Setkání policejních šéfů Salcburského fóra

Policejní prezident jednal se zahraničními partnery. 

Ve dnech 4. až 6. prosince 2018 proběhlo v Modre na Slovensku setkání policejních šéfů zemí Salcburského fóra. Za Českou republiku se jednání zúčastnil policejní prezident plk. Mgr. Jan Švejdar, který se zde sešel se svými protějšky z Rakouska, Slovenska, Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovinska. Setkání se zúčastnil rovněž zástupce výkonné ředitelky Agentury EU pro spolupráci v oblasti prosazování práva (Europol) pan Oldřich Martinů a zástupkyně Evropské agentury pro provozní řízení rozsáhlých informačních systémů v prostoru svobody, bezpečnosti a práva (eu-LISA), paní Ana Maria Ruginis Andrei.

Předmětem jednání byl dopad nařízení Evropského parlamentu a Rady týkajících se interoperability informačních systémů na výkon policejních činností. Zmíněné legislativní návrhy reagují na nedostatečné propojení evropských informačních systémů, které byly původně vystavěny striktně odděleně a neposkytují tak pro policejní práci vše, co by poskytovat mohly. Česká republika vítá a v obecné rovině podporuje návrhy nařízení, které představují generační posun v oblasti centralizovaných informačních systémů

Policejní šéfové zemí Salcburského fóra se navzájem informovali o aktuálním stavu využívání národních, evropských a světových informačních systémů a databází. Implementace interoperability bude představovat značné náklady a zatížení v mnoha oblastech a typech vykonávané práce, nicméně v důsledku povede k zefektivnění činnosti policejních orgánů.

Policejní šéfové se shodli na tom, že rychlá a efektivní výměna informací je jedním z klíčových nástrojů na zajištění bezpečnosti občanů EU a účinným prostředkem boje proti terorismu a nelegální migraci. 

7. prosince 2018
plk. Mgr. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

Logo-Forum-Salzburg-V20120420.gif

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem