Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Setkání členů komise ENFSI

Ve dnech 6. a 7. dubna 2011 proběhlo v účelovém zařízení Ministerstva vnitra Spiritka jednání členů komise Evropské skupiny vláken Evropské sítě forenzních institucí (ENFSI).  

Generálním sekretářem této skupiny je ředitel Kriminalistického ústavu Praha (KÚP), plk. Ing. Pavel Kolář, CSc., z jehož iniciativy se také setkání v Praze uskutečnilo.
 
Pětičlenná komise složená ze zástupců z ČR, z Polska, z Anglie, ze SRN a ze Slovinska jednala, mimo jiné, o náplni programu výročního zasedání Evropské skupiny vláken, které se uskuteční v červnu 2011 v Rize v Lotyšsku. 
 
Plk. Kolář se v souvislosti s ustanovením do funkce ředitele KÚP rozhodl ukončit své aktivní členství ve skupině, v níž působí od roku 1994. V pracovní skupině jej nahradí jeden z kriminalistických znalců KÚP, který bude i nadále reprezentovat Českou republiku v jedné z nejstarších pracovních skupin ENFSI.
 
Zkoumáním vláken se v kriminalistice zabývá odvětví fyzikální chemie. Uplatňuje se zejména při objasňování případů násilné trestné činnosti (vraždy, znásilnění, loupeže), při šetření dopravních nehod atd. Výsledky zkoumání nevedou k jednoznačné identifikaci osoby pachatele, ale mohou přinést odpovědi na otázky ohledně způsobu provedení trestného činu.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
12. 4. 2011
Odkazy do noveho okna

Setkání ENFSI 01

Setkání ENFSI 01 

Detailní náhled

Setkání ENFSI 02

Setkání ENFSI 02 

Detailní náhled

Setkání ENFSI 03

Setkání ENFSI 03 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem