Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Šestapadesátiletý muž pronásledoval zloděje

ZLÍNSKO: Ten ukradl tři kartony cigaret. Mimo jiné.  

Ve čtvrtek dopoledne vstoupil do jedné z trafik v Luhačovicích zarostený muž v černé bundě a po prodavačce chtěl tři kartony cigaret. Nic netušící žena cigarety dala na pult. Pak muž požádal ještě o jeden karton a tentokráte pro něj musela žena do skladu. A toho okamžiku pán za pultem využil. Všechny tři kartony ze stolu vzal a utekl z obchodu. Prodavačka za ním vyběhla a upozornila na zloděje svým křikem i náhodné kolemjdoucí. Na volání okamžitě zareagoval také šestapadesátiletý muž z Vyškovska. Ten se za zlodějem rozběhl a pronásledoval jej. Pachatel doběhl k vozidlu, které si před krádeží zaparkoval opodál a chvíli se do něj pokoušel dostat. Nervozita a pronásledovatel v zádech však udělali své a muž raději utekl do lesů nad lázněmi. To ostatně policistům potvrdila i další svědkyně a zároveň oznamovatelka krádeže, osmadvacetiletá žena z Luhačovic. Důležité informace od těchto svědků, kterým nebylo nezákonné jednání pachatele lhostejné, vedly k pozdějšímu dopadení a ztotožnění zloděje.
Policisté z luhačovického obvodního oddělení začali okamžitě po pachateli pátrat. Na pomoc jim přijela také hlídka městských strážníků a dvě policistky na koních z nedalekých Pozlovic. Muže nenašli, avšak správně předpokládali, že se pravděpodobně vrátí pro svůj automobil. A aby jim v něm neujel, opatřili jedno z jeho kol slušivou botičkou. V pátek ráno policisté vozidlo opět kontrolovali a našli v něm spícího muže. A ten krádež cigaret přiznal. A nejen to.
Třiatřicetiletý muž v podstatě nemá domov a krádeží cigaret si chtěl obstarat peníze na jídlo a pití. Po čtvrteční krádeži došel pěšky až do Zlína, cigarety rozprodal náhodným kolemjdoucím a za utržené peníze si kromě jídla a pití koupil i bundu. V noci se ze Zlína vydal opět pěšky zpět do Luhačovic. Tak jak policisté předpokládali, šel si pro vozidlo. Když spatřil, že s ním neodjede, rozhodl se v něm aspoň trochu odpočinout. Moc se však neprospal, zanedlouho již na okýnko klepala policejní hlídka.
Na Zlínsko si třiatřicetiletý muž vyrazil z východních Čech v pondělí. A tady toho stihnul spáchat za těch pár dní docela dost. Kromě již zmiňované krádeže cigaret si v úterý ve Zlíně natankoval do své škodovky benzín za osm set korun a bez placení ujel. Totéž udělal i ve čtvrtek na benzínové čerpací stanici ve Fryštáku. V této obci mimochodem okradl prodavačku o kartón cigaret a několik SIM karet s dvousetkorunovým kreditem. Ve středu jej pro změnu kontrolovali policisté ve Zlíně v momentě, kdy seděl za volantem a řídil. Kontrola však ukázala, že má muž řízení vozidla soudem zakázané. Je tedy navíc podezřelý ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.
Není toho tedy málo, na to že na Zlínsko přijel teprve v pondělí. I proto je nutné ocenit produktivní práci policistů z luhačovického obvodního oddělení a bystré svědky čtvrteční krádeže cigaret v centru Luhačovic.  

 

28. února 2014, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem