Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Sériového zloděje zastavil až lokalizační náramek

JABLONEC, SEMILY – Pachatel sériových vloupání do rekreačních zařízení trestnou činnost doznal. 

Nový rok je symbolem předsevzetí, nových začátků, s vidinou toho, že tentokrát na sobě jistě něco zlepšíme. Pro policisty ze Semilska a Jablonecka však rok 2021 neodstartoval právě vesele, neboť na jejich územích se čím dál častěji začaly množit případy vloupání do rekreačních objektů a pachatele se stále nedařilo zadržet. Do případu se tedy vložili semilští a jablonečtí kriminalisté a ve spolupráci s ostatními policisty podnikli řadu opatření, která měla vést k jeho dopadení. Měsíce plynuly a případy přibývaly, a ačkoliv se na místech činů podařilo zajistit několik trasologických stop, žádná z nich nevedla k ustanovení pachatele.

Až v srpnu roku 2021 pachatel udělal zásadní chybu a při jednom ze svých lupů ztratil materiál, z něhož se policistům podařilo zajistit profil DNA. Po samotném vyhodnocení policisté již na nic nečekali a pro pachatele si došli do místa bydliště, kde jej následně i zadrželi. Jednalo se o známého recidivistu s velmi bohatou trestní minulostí majetkového charakteru. K překvapení vyšetřovatele pachatel trestnou činnost nepopíral, ba naopak, zúčastnil se prověrky na místě činu a dobrovolně policistům popsal, do jakých objektů vnikl, jakým způsobem, a dokonce i co odcizil. Předměty, na které se muž během svých lupů zaměřoval, byly poměrně raritní. Jednalo se primárně o starožitnosti a v případě, že nic takového v objektu neobjevil, z místa odešel.

Zloděj „starožitník“ však kriminalisty překvapil i vysvětlením, co jej donutilo éru sériových krádeží ukončit. A jeho vysvětlení bylo stručné a výstižné. V srpnu mu příslušný soud za předchozí trestnou činnost uložil alternativní trest domácího vězení a nasadil  lokalizační náramek. Z obavy, aby neskončil za mřížemi, muž usoudil, že je třeba dráhu zloděje „pověsit na hřebík“ a začít řádně pracovat.

Na základě uvedených skutečností policejní vyšetřovatel 45letému muži z Jablonecka sdělil obvinění za téměř dvě desítky vloupání do chat a chalup. Muž byl obviněn z přečinů porušování domovní svobody, krádeež a poškození cizí věci. Výše a forma trestu, kterou pachateli v konečném odsuzujícím rozsudku soud vyměří, se bude odvíjet nejen od této trestné činnosti, ale současně i skutků, které již spáchal v minulosti, a za které mu mimo jiné již byl pravomocným rozsudkem uložen alternativní trest domácího vězení.
 

18.11.2021
nprap. Adéla Maňasová
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje
Tel: 606 831 427

vytisknout  e-mailem