Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Série vykrádání novostaveb pokračuje

Na Hradecku od letošního května policie šetří osm vloupání, škoda zhruba 220 tisíc korun 

Vloupání do novostavby

Na Královéhradecku stále řádí zloděj nebo parta zlodějů, která se zaměřuje na vykrádání novostaveb rodinných domků.

I když jsou zatím neobydlené, lze z nich často ukrást věci za desetitisíce korun. Neobydlené domy lákají zloděje hlavně snadnou dostupností. Jen málokdo má zabezpečenou novostavbu tak, aby se do ní vůbec nebylo možné dostat.

Zhruba od poloviny května letošního roku (2010) zloději vykradli osm novostaveb. Majitelům napáchali škody za zhruba 220 tisíc korun.

V září 2010 policisté zaznamenali dva případy v Libranticích na Hradecku. První případ byl policistům nahlášen 3. září 2010 v podvečerních hodinách. Podle poškozeného mělo k vloupání dojít od prvního do třetího září letošního roku. Zloděj rozbil okno a vnikl dovnitř. Z technické místnosti odcizil zapojený elektrokotel. Krádeží nového kotle vnikla majiteli škoda 17.500 korun. Celková škoda je vyčíslena na 23 tisíc korun.
Poslední případ a zároveň i krádež s největší škodou byla na policii oznámena ve čtvrtek 9. září 2010. Neznámý zloděj dosud nezjištěným způsobem vnikl mezi druhým a devátým zářím 2010 do novostavby rodinného domku v Libranticích. Uvnitř neobydleného domu odmontoval a následně odcizil plynový kotel v hodnotě 60 tisíc korun. Policisté šetří případ pro podezření z přečinu krádeže. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na jeden rok až pět let.
Nejlépe dopadl majitel domku v Předměřicích nad Labem. Z novostavby mu zmizely dvě elektrická míchadla a elektrická pila. Zloděj nejprve rozpletl pletivo a vzniklým otvorem se dostal na pozemek. Následně u domu poškodil vstupní dveře a vnikl dovnitř. Způsobená škoda činí necelých sedm tisíc korun.

Od 12. května do 12. září 2010 vykradli neznámí pachatelé domek v Předměřicích nad Labem, tři domky ve Všestarech, jeden v Malšově Lhotě a Vysoké nad Labem a dva v Libranticích. Z domků mizí především elektrické nářadí (vrtačky, brusky, pily), kotle pro topení a další stavební nářadí. Zloději zřejmě jezdí vykrádat novostavby s dodávkovými auty nebo malými nákladními vozidly.

V případě dopadení hrozí zlodějům za přečin krádeže trest odnětí svobody na jeden až pět let.

Policisté uvítají jakékoliv informace, které by jim pomohly k rychlému dopadení pachatelů. Policii mohou občané kontaktovat na bezplatné lince tísňového volání 158.

Související dokument: Vykrádání novostaveb pokračuje

nprap. Anna Pešavová - 13. září 2010
foto Policie ČR

vytisknout  e-mailem