Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Série vloupání objasněna

TEPLICKO - Byli obviněni tři muži, kteří v Bílině vykrádali byty - víte, jak zabezpečit svůj majetek? 

     Kriminalisté v uplynulých dnech obvinili trojici recidivistů ve věku 27, 40 a 47 let, kteří v Bílině vykrádali byty. Krádeže začaly letos v červnu, kdy se dva starší recidivisté vloupali do přízemního bytu, ze kterého odcizili televizor, nářadí, oblečení, kabelky a další věci za více jak 27 tisíc korun.

     Čtyřicetiletý muž se dal začátkem října dohromady s nejmladším zlodějem, a zatímco venku hlídal, jeho komplic využil otevřené větračky a vnikl do bytu, ze kterého odcizil šperky, pamětní mince a další věci v celkové hodnotě přes 22 tisíc korun.

     Sedmadvacetiletý muž už poté kradl sám a během října se vloupal do dalších tří bytů. Využíval přitom vždy pootevřeného okna na ventilaci, které si otevřel, uvnitř kradl peníze, elektroniku, oblečení, šperky a další věci, které mohl následně zpeněžit. Celkem připravil majitele bytů o věci za téměř 80 tisíc korun. Je také podezřelý, že se na společné chodbě panelového domu vloupal do úložného boxu, ze kterého odcizil dětský kočárek.

     Část odcizených věcí se policistům podařilo zajistiti při domovních prohlídkách, všichni tři muži už byli obviněni z přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Starším komplicům hrozí až tříleté tresty odnětí svobody, nejmladší zloděj by mohl vzhledem k výši způsobené škody strávit za mřížemi až pět let.

     Od začátku letošního roku vyšetřovali policisté na Teplicku vloupání do bezmála třiceti bytů, zhruba poloviny rodinných domů, častým cílem zlodějů se pak stávají rekreační objekty a chatky v zahrádkářských koloniích, kterých pachatelé v našem okrese vykradli přes padesát.

     Je na každém majiteli nemovitosti, aby si svůj majetek řádně zajistil a co nejvíce eliminoval možnost vloupání. Pomoci lidem se zabezpečením majetku má i projekt Policie České republiky „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“. Policisté pro spoluobčany připravili mobilní aplikaci „Zabezpečte se“, která je volně ke stažení na Google Play či App Store (více o projektu ZDE).

    Informace o možnostech zabezpečení majetku je možné najít také na stránkách https://www.stopvloupani.cz/.

Níže naleznete několik základních rad, jak je možné zvýšit bezpečí Vašeho majetku:

  • Nechlubte  se svými majetkovými poměry, nezmiňujte se o odjezdu na víkend, nebo dovolenou před cizími lidmi ani na sociálních sítích.
  • Uschovejte cenné věci a doklady do bezpečnostní  schránky, nebo do domácího  trezoru, nejlépe pevně zabudovaného  ve zdi.
  • Kombinujte mechanické a elektronické zabezpečení nemovitosti, doporučujeme využívat současné moderní technologie.
  • Zkontrolujte pečlivě okna a dveře, zda jsou zavřené, nenechávejte nezamčené dveře ani v případě, že opouštíte byt, nebo dům jen na chvilku, při odchodu nenechávejte otevřená okna na ventilaci, zavírejte balkonové dveře.
  • V nepřítomnosti nezatahujte závěsy, rolety a žaluzie.
  • Svěřte  klíč od nemovitosti spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který  bude váš  byt, či dům pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku.
  • Můžete-li, vytvořte zdání, že je doma někdo přítomen (využijte elektronické spínací zařízení, které podle nastavení rozsvítí světla, zapne rozhlasový přijímač, televizi  apod.).
  • Trvejte na tom, aby společné prostory v domě (chodby,  schodiště, sklepy,  apod.) byly dobře osvětleny, a aby klíče  od nich měli pouze nájemníci.
  • Zabraňte tomu, aby kukátkem  nebo poštovní schránkou bylo vidět do bytu.
  • Uvádějte  na zvonky, schránky a dveře své příjmení v množném čísle  bez  titulů.
  • Než otevřete, přesvědčte se, kdo je za  dveřmi (použijte panoramatické  kukátko, bezpečnostní řetízek, v domech např. kamerový systém).
  • Mějte se na pozoru před lidmi, kteří chodí ode dveří  ke dveřím a nabízejí  různé  služby (např. vyčištění  koberců, nabídky různého zboží spod.), může to být  trik,  jak otipovat váš byt.
  • Nevstupujte do bytu, nebo domu přijdete-li  domů a naleznete pootevřené dveře, nebo rozbité okno, ihned zavolejte policii!
  • Zdokumentujte své cenné věci (seznam, fotodokumentace),  případně sepište  výrobní čísla přístrojů. Tyto informace  pomohou policii v pátrání a pojišťovnám  při likvidaci pojistné  události.

Teplice 1. listopadu 2019, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí KŘP Ústeckého kraje

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

Odkazy do noveho okna

logo "Zabezpečte se"

logo "Zabezpečte se" 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem