Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Série podnapilých řidičů za víkend

Policejní zprávy z Prostějovska 

 Loupež v Prostějově

Dne 17.1.2010 kolem 15. hodiny padesátiletá žena procházela po chodníku nacházejícím se pod dálničním mostem v blízkosti společnosti Sladovny a.s. od města směrem do Vrahovic. Znenadání k paní zezadu přistoupili dva muži ve věku kolem 18 roků a beze slova ženě jeden z nich nastříkal neznámý sprej do obličeje, povalil ji do sněhu a začal se s ní přetahovat o její kabelku. Vzhledem k tomu, že žena nechtěla svoji kabelku pustit, tak jí znovu jeden z mužů postříkal sprejem obličej a kabelku jí vytrhl. Odcizil z ní mobilní telefon, který po několika metrech zahodil. Poté z místa oba muži odešli směrem k vlakovému nádraží. K popisu pachatelů : 1. muž ve věku kolem 18 roků, výška 170 cm, oblečen v tmavé oblečení, bunda s kapucí, která měla černobílé pruhování a 2. muž ve věku kolem 18 roků, výška kolem 165 cm, oblečen do tmavého oblečení. Za trestný čin Loupež pachatelům hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let.


 

Vloupání do autodílny

V noci z 15.1.2010 na 16.1.2010 se neznámý pachatel vloupal do autodílny na Českobratrské ulici v Prostějově. Z kanceláře autodílny odcizil dvě autorádia, navigační jednotku systému střežení, dva mobilní telefony a 1 ks LCD panel, kdy způsobil celkovou škodu 16. 500,- Kč.


 

Série podnapilých řidičů za víkend

Celkem pět případů podnapilých řidičů zaznamenali muži zákona za uplynulý víkend. Na Konicku policisté řešili dva případy, zbylé tři pak Policisté z Prostějova. První případ se řešil na Stražisku, kdy se policisté z Obvodního oddělení Konice rozhodli zkontrolovat vozidlo Ford Mondeo. Vydali se za tímto osobním autem služebním vozidlem, kdy řidič Mondea (1976) odbočil k chatové oblasti a následně s vozidlem zapadl ve sněhové závěji. Policisté přistoupili k dechové zkoušce na alkohol přístrojem Dräger, který ukázal pozitivní hodnotu – 0,39 promile alkoholu. Druhý případ z Konicka se odehrál na křižovatce silnic Vojtěchov-Hvozd-Milkov dne 16.1.2010 v nočních hodinách, kdy řidič Škody Octavia Combi (1975) byl při jízdě kontrolován hlídkou policie. Na výzvu se podrobil dechové zkoušce s výsledkem měření 0,68 promile alkoholu. Opět v nočních hodinách stejného dne, ale tentokrát v Prostějově, byl kontrolován řidič vozidla Škoda Felicia (1989). Ten nadýchal 0,30 promile. Uvedené tři případy jsou přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jejichž následné projednání je v kompetenci správního orgánu Odboru dopravy. Další dva jsou již mnohem závažnějšího charakteru. Dne 17.1.2010 kolem druhé hodiny ranní při dopravní kontrole za obcí Vrbátky policisté z OO Prostějov 2 kontrolovali řidiče vozidla Renault (1983), kterému byla naměřena hodnota 1,59 promile alkoholu. Muži za trestný čin Ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Poslední případ, kde svoji roli sehrál alkohol za volantem byl zaznamenán 17.1.2010 kolem deváté hodiny ranní na silnici od obce Niva směrem na Protivanov. Řidič vozidla Mercedes Vito (1983) v lesním úseku nepřizpůsobil rychlost vozidla stavu a povaze komunikace a při projíždění pravotočivé zatáčky uvedl vozidlo do smyku. Došlo k bočnímu střetu s protijedoucím vozidlem VW Polo Clasic a lehkému zranění jeho řidiče ((1979). Po střetu vozidlo Mercedes sjelo vlevo mimo komunikaci do příkopy, kde poté narazilo do stromu. Dechovou zkouškou u řidiče Mercedesu byla prokázána pozitivní hodnota – 1,54 promile alkoholu. Způsobená škoda činí 150 000,- Kč. Co dodat na závěr? Jak je to dlouho od poslední zveřejněné zprávy v tisku o neukázněných řidičích, kteří před jízdou motorovými vozidly holdují alkoholu?

vytisknout  e-mailem