Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Loupež a série krádeží objasněna

Královéhradecký kraj - Muž v Náchodě okrádal starší osoby a seniory. 

Krajský vyšetřovatel ukončil v těchto dnech vyšetřování série trestných činů spáchaných na starších osobách a seniorech v měsících červenec a srpen 2014 v Náchodě. K rukám státního zástupce zaslal vyšetřovací spis s návrhem na podání obžaloby 22letého muže z Náchodska.
Ten je od srpna 2014 obviněn ze spáchání zločinu loupeže a přečinů krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
 
Mladý muž se v průběhu 12 dnů v šesti případech zmocnil kabelek, nebo tašek, peněženek a zejména finanční hotovosti. Ačkoliv byl v minulosti za obdobnou trestnou činnost již odsouzen, domníval se, že si okrádáním starších osob může vydělávat na svoji obživu.
 
Oběti si vybíral vždy v okolí náchodských obchodních domů. Poprvé si 29. 7. 2014 vyhlédl v ulici Českých bratří 71letou ženu. Oslovil ji se žádostí o rozměnění finanční hotovosti a v okamžiku, kdy žena svoji peněženku držela v ruce, že mu vyhoví, vytrhl ji a utekl. Žena přišla o 530 korun.
 
Ve druhém případě si 2. 8. 2014 vytipoval přímo před obchodním domem na Polské ulici 58letou ženu, která vracela nákupní vozík a svoji peněženku držela pod paží. Obviněný muž ji vytrhl a opět utekl. Žena přišla nejen o 2.500 korun, ale i o doklady.
 
Dne 3. 8. 2014 v odpoledních hodinách si potřetí u stejného obchodního domu jako ve druhém případě vyhlédl 70letou ženu, která vykládala svůj nákup z vozíku do auta. Tentokrát odcizil kabelku s telefonem, klíči, brýlemi, doklady a klíči od vozidla. Způsobil škodu téměř 7.000 korun.
 
Zřejmě proto, že se mu nepodařilo s lupem získat i peníze, ještě týž den večer před obchodním domem na Pražské ulici doběhl 77letou ženu, která odjížděla od obchodu na kole a měla v zadním nosiči uložen batoh a odcizil ho. V něm měla seniorka kromě jiných věcí i peněženku s finanční hotovostí. Celková škoda, kterou způsobil v tomto čtvrtém případě, je 3.500 korun.
 
Nejvyšší škodu ve výši 8.500 korun způsobil 84leté ženě 7. 8. 2014 u obchodního domu v Polské ulici. Když seniorce  pomáhal příbuzný, který s ní byl na nákupech, nasednout do auta a nákupní vozík zůstal v té chvíli bez dozoru, odcizil z něho kabelku s celým obsahem.
 
Při svém posledním šestém útoku ale neváhal použít i násilí. Dne 9. 8. 2014 přistoupil zezadu opět poblíž obchodního domu na Polské ulici k 81letému seniorovi s úmyslem vytrhnout mu látkovou tašku, kterou nesl v ruce. V ní měl nákup v hodnotě 84 korun a 5 Kč, které mu z nákupu zbyly. Napadený muž ale odmítal tašku pustit a při přetahování upadl na zem. Útočník ho několik metrů táhl po zemi, až dosáhl svého. Těžce zraněný muž tašku pustil. Senior skončil v nemocnici s tříštivou zlomeninou stehenní kosti a musel se podrobit operaci a náročné léčbě.
 
Náchodští policisté muže 10. 8. 2014 zadrželi a ještě týž den obvinili. Muž se ke všem výše uvedeným činů doznal. Celkově působil škodu přesahující 28.000 korun. Za loupež hrozí obviněnému  trest odnětí svobody až na dvanáct let.
Soudce okresního soudu rozhodl, že bude stíhán vazebně. Vzhledem k tomu, že obviněnému v průběhu jeho trestního stíhání začal běžet trest odnětí svobody za předchozí trestnou činnost, byl převezen do věznice, kde vyšetřování pokračovalo.
mjr. Mgr. Ivana Ježková
17. 2. 2015, 10:45

vytisknout  e-mailem