Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Série krádeží strojů

Ms kraj: Moravskoslezští policisté objasnili ojedinělou sérii krádeží pracovních strojů.  

Koncem minulého roku začaly ze stavenišť a objektů na severní Moravě mizet drahé pracovní stroje. Jednalo se například o bagr nebo kolový nakladač. Poškození však hlásili i ztrátu dalších různých věcí, jako byla unimobuňka, pracovní nářadí a další.
krádeže strojů zajištěné 1.jpg
Policisté po několikaměsíčním náročném prověřování zadrželi a obvinili dva muže, kteří stroje a další věci v dosud zadokumentované celkové hodnotě přesahující 10 milionů korun zcizovali. Poškození se díky vynikající práci policistů s převážnou většinou svého majetku opět setkali, nebo ještě setkají. A na úvod ještě tolik, že moravskoslezští policisté se dosud s obdobnou trestnou činností (krádeže pracovních strojů) páchanou v takovém rozsahu nesetkali a z hlediska škody se jedná o případ po dvou až třech letech.
 
 Nyní blíže k jednání pachatelů. Dva muži z Novojičínska ve věku 24 a 34 let se rozhodli vydělat si prodejem pracovních strojů a dalších věcí. Jejich „podnikání“ ale mělo háček. Stroje ani jiný materiál nevlastnili, ale museli si vše nejdříve nějak obstarat. Slovo dalo slovo a počátkem listopadu minulého roku zmizela z prostoru u silnice mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Kopřivnicí na Novojičínsku stavební unimo buňka za 100 000 korun. O měsíc později přijali ostravští policisté oznámení o krádeži teleskopického manipulátoru v hodnotě 2 milionů korun z výrobní haly v objektu jistého obchodního družstva. Pachatelé se tehdy do objektu dostali po odstranění zámku a řetězu z brány.
krádeže strojů zajištěné 2.jpg
 
Následovaly další krádeže. Zmizelo různé nářadí (vibrační desky, zvedací zařízení) a jiné věci z areálu v Kravařích na Opavsku. Poškození pak začali postupně hlásit odcizené pracovní stroje. Jednalo se o pracovní stroj značky Locust v hodnotě přes milion, kolový nakladač za více než dva miliony, traktor za téměř 240 000 korun s bagr za 800 000 korun. V rukou pachatelů skončilo i bourací kladivo za 640 000 korun. Dvojice se dalšího pracovního stroje v hodnotě téměř 1,5 milionu zmocnila podvodem. Po předchozí dohodě jeden z nich uzavřel prostřednictvím jistého muže nájemní smlouvu a druhý zajistil odvoz stroje ze společnosti. Splátky ale nehradili. 
 
 Radius obviněných byl široký, zasahoval do území tří okresů – Nového Jičína, Opavy a Ostravy. První hlášené případy prověřovali policisté z jednotlivých územních odborů, ale vzhledem k charakteru si věc převzali kriminalisté krajského ředitelství. Po ani ne čtyřměsíční intenzivní práci obvinili dvojici mužů z trestných činů krádeže, podvodu a poškození cizí věci. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od pěti do deseti let.
 
Co všechno obvinění předcházelo? Krajští kriminalisté museli zjistit, co krádeže spojuje. Takže se rozjeli do celého kraje a získávali informace, které doplňovaly již ty zadokumentované kolegy z jednotlivých územních odborů. V rámci prověřování mimo jiného požádali o svědectví desítky osob. Zjišťovali také, zda někdo neprodává za výhodnou cenu právě odcizené typy strojů. Práce to nebyla vskutku jednoduchá, ale kriminalisté skládali mozaiku trpělivě tak dlouho, až v ní nechyběla jediná část. Před zhruba 2 týdny měli v rukou dostatek informací k zadržení podezřelých. Do akce se zapojila i zásahová jednotka krajského ředitelství, která v polovině srpna v brzkých ranních hodinách zaklepala na dveře a po chvíli již vedla oba muže v poutech.
 
Kriminalisté zjistili, že muži odcizené věci a stroje převáželi do jistého objektu. Následně je – s tím, že jsou jejich - nabízeli buď známým, nebo prostřednictvím Internetu k prodeji. Policisté do současné doby zadokumentovali, že obvinění odcizili pracovní stroje a další věci v hodnotě přesahující 10 milionů korun. Jednalo se o osm skutků kvalifikovaných jako krádež a jeden jako podvod. Jak je v úvodu napsáno, s většinou odcizených věcí se jejich majitelé opět díky vynikající práci policistů majitelé setkají, nebo již setkali.
 
Policisté i v současné době na případu intenzivně pracují. Není tak vyloučeno, že počet odcizených věcí a způsobená škoda vzroste (je podezření z dalších skutků, jejichž počet by mohl vzrůst na více než 20 se škodou přesahující 16 milionů korun). Otázka dalších obviněných (případných spolupachatelů) není také dosud uzavřena.
 
K obviněným je možné ještě dodat, že se jedná o osoby, které se již v minulosti trestné činnosti (nejen majetkového, ale i mravnostního a násilného charakteru) dopustily. Kriminalisté dosud nezjistili částku, kterou dvojice za prodané odcizené stroje získala. Nicméně je možné říci, že je prodávali za zhruba třetinu běžné ceny. Utržené peníze používali pro svou potřebu.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
10. 9. 2010

vytisknout  e-mailem