Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Seniory z Českého Meziříčí zajímaly aktuální změny v dopravě

RYCHNOVSKO -  Nejvíc dotazů padlo ohledně legislativy na  elektrovozidla. 

Ve středu 17. ledna 2024 v odpoledních hodinách krajská koordinátorka prevence zavítala mezi seniory v Českém Meziříčí, kde se na místním obecním úřadu sešlo na 30 posluchačů. Tématem setkání byly aktuální změny v dopravě, které seniory velice zajímaly. Po seznámení s hlavními novinkami v legislativě začaly padat nejrůznější dotazy k upřesnění vyslechnutých informací.

Více, než možnost složení řidičských zkoušek v 17 letech a jízda s mentorem, či dvouletá lhůta „řidičáku na zkoušku“, však pochopitelně seniory zajímaly změny, týkající se starších řidičů a jejich dopravních prostředků. 

  • Od 1. 1. 2024 máme přehlednější bodový systém. Jsou v něm jasně daná pásma pokut a bodů. Zpřísňují se postihy pro řidiče, kteří dělají přestupky vědomě a ohrožují většinu slušných účastníků silničního provozu, za bagatelní přestupky naopak budou mírnější tresty. 

Změny však nastaly také u dokladů, potřebných k provozování vozidla a jízdě s ním, nebo v možnosti informování o uložených trestných bodech.

  • Od 1. 1. 2024 řidiči nemusejí při cestách po ČR mít u sebe řidičský průkaz a technický průkaz, oboje však musí mít platné. 
  • Od 1. 1. 2024 také bude místo 2 technických průkazů jen jeden. Výměna technického průkazu proběhne při první návštěvě úřadu v jiné záležitosti, není třeba speciální návštěva. V novém dokladu budou základní potřebné informace, zbytek bude dostupný elektronicky. 
  • Od 1. 1. 2024 bude možné na Portálu dopravy požádat o to, aby řidič byl automaticky informovaný o každém záznamu bodů, tedy změně svého bodového konta, a to prostřednictvím SMS, e-mailu nebo i v portálech veřejné správy.

Na silnicích čekají na řidiče také změněné či zcela nové dopravní značky, které si senioři prohlédli na obrázcích webu ministerstva dopravy,  jejich seznam si můžete níže přečíst.

  • Bezpečný odstup – srozumitelnější značka pro řidiče – 2s – 2 šipky – 2 auta.
  • Sdílené zóny – možnost optimálně využít veřejný prostor v dopravních uzlech. 
  • P + D – parkoviště pro ty, kteří zaparkují vůz a pokračují jako spolujezdci v jiném autě
  • Sanitace hygienického zařízení obytných automobilů a obytných přívěsů.
  • Piktogram e-auta a e-koloběžky: může být značka označení nabíječky, či parkování.
  • Nedostatečný průjezdný profil vozovky.
  • Nové označení aut terénních soc. služeb, kterým se rozšiřují parkovací možnosti.

Podrobnější informace o novinkách v dopravě od 1.1.2024 si můžete vyhledat také na internetových stránkách Ministerstva dopravy - Novinky v roce 2024.

kpt. Mgr. Eva Prachařová
25.1.2024

vytisknout  e-mailem