Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Seniorům odcizili úspory

PELHŘIMOVSKO: Policisté pátrají po muži a ženě ve věku třiceti let 

Pelhřimovští kriminalisté pátrají po dvou dosud neznámých pachatelích, kteří seniory připravili o úspory. K případu došlo ve čtvrtek 14. prosince krátce před jedenáctou hodinou dopoledne na ulici U Stadionu v Humpolci. Muž a žena, oba ve věku kolem třiceti let, oslovili před rodinným domem jednaosmdesátiletého muže, s tím, že mu jdou vrátit přeplatek za elektřinu a vše mu vysvětlí uvnitř domu. V domě se nacházela ještě devětasedmdesátiletá manželka poškozeného muže. Oběma seniorům pachatelé předložili bankovku v hodnotě pěti tisíc korun a uvedli, že pro každého mají finanční hotovost jednoho tisíce korun, ale nemají drobné, a potřebují vrátit tři tisíce korun. Seniorka došla do jiné místnosti v domě a přinesla peníze na vrácení. Následně muž manželskému páru řekl, že si potřebuje dojít na toaletu. V místnosti tak s poškozenými zůstala pouze jeho spolupachatelka. Muž z vedlejší místnosti odcizil finanční hotovost ve výši dvaceti tisíc korun. Ihned po krádeži oba pachatelé z domu utekli. Přivolaní policisté místo činu ohledali, zajistili stopy a provedli šetření. Případ zadokumentovali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Případ nadále prověřují a po pachatelích pátrají.

Jednalo se o muže a ženu snědší pleti ve věku kolem třiceti let, muž byl vysoký přibližně 190 centimetrů, silnější postavy, žena byla vysoká kolem 160 centimetrů a byla střední postavy.

V souvislosti s tímto případem by policisté chtěli apelovat na seniory, aby byli obezřetnější ve vztahu k cizím osobám. V žádném případě by neměli otevírat dveře domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je. Dále by senioři neměli cizí osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu dbát na uzamčení dveří, a to i v případě, pohybují-li se třeba jenom na zahradě u domu. Senioři by neměli nikomu neznámému dávat finanční hotovost a podepisovat jakékoliv smlouvy bez toho, aby si je před tím v klidu přečetli, promysleli nebo se o nich poradili se svými příbuznými.

Pachatelé této trestné činnosti bývají dobře připravení, na nečekané situace dokážou rychle reagovat, na první pohled nevzbuzují žádné podezření, naopak mají příjemné vystupování, jsou velmi komunikativní a s člověkem umí obratně manipulovat. Historky, pod kterými se dokážou vloudit do domů, mají velmi dobře připravené a jejich cílem je odlákat pozornost a v nestřeženém okamžiku odcizit úspory, které mají senioři ve většině případů uschované doma. Sebelepší úkryt peněz nebo dalších cenných věcí dokážou během chvilky odhalit, odcizit a ihned z domu zmizet. Používají smyšlené příběhy, jako je doručení přeplatků za energie a poskytnuté služby, vyplacení různých výher nebo sociálních dávek, kontrola energetických zařízení a spotřebičů a další podobné historky. Energetické a plynárenské společnosti o přeplatcích za poskytnuté služby své zákazníky dopředu informují. Žádné přeplatky nikdy nepředávají zástupci energetických společností v hotovosti v místě bydliště.

Dalším důležitým pravidlem by mělo být nebát se při prvním podezření, že se do bytu nebo rodinného domku chce pod nějakou záminkou vloudit cizí osoba, ihned informovat policii na lince tísňového volání – 158.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

15. prosince 2017

vytisknout  e-mailem